Verenigde Veehouders stapt naar Grondwettelijk Hof tegen stikstofdecreet
nieuwsVzw Verenigde Veehouders heeft een verzoekschrift tot schorsing en nietigverklaring van het stikstofdecreet ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Ze vraagt dit onder meer op grond van onjuiste cijfers die gebruikt worden en omdat er sprake is van schending van het gelijkheidsbeginsel. Boerenbond, dat eerder aankondigde naar het Grondwettelijk Hof te zullen stappen, heeft naar eigen zeggen nog geen verzoekschrift ingediend, maar zal dit wel nog doen. Daar is nog tot eind augustus de tijd voor.
Foute cijfers en gelijkheidsbeginsel
Verenigde Veehouders is een groepering van veehouders die werd opgericht naar aanleiding van het hele stikstofdebacle in Vlaanderen. De vzw hekelt dat veehouders slachtoffer zijn van een beleid dat is gebaseerd “op zwaar foute en gefraudeerde stikstofcijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)”. Al meer dan een jaar kaart Verenigde Veehouders aan dat er geen correcte cijfers worden gebruikt in het stikstofdossier. Ze baseert zich daarvoor onder meer op eigen real time metingen van ammoniak. Zo houdt VMM bijvoorbeeld geen rekening met de ammoniakemissie van menselijke uitwerpselen, terwijl metingen nabij riolen uitwijzen dat er op die plaatsen grote concentraties ammoniak te meten zijn.
Omdat de groepering geen gehoor heeft gekregen bij het beleid en de politici en het stikstofdecreet werd goedgekeurd in het Vlaams parlement, stapt de Verenigde Veehouders nu naar het Grondwettelijk Hof. Op 23 mei werd een verzoekschrift ingediend tot schorsing en nietigverklaring van het decreet. Om dit verzoek te staven, worden drie elementen naar voor geschoven. “Het stikstofdecreet is gebaseerd op gegevens die het voorwerp zijn van bedrieglijk opzet. Het decreet schendt ook het gelijkheidsbeginsel en de rechtszekerheid, basisprincipes van de rechtsstaat die verankerd zijn in de grondwet. Het decreet bevat meerdere inbreuken tegen de grondwet. Tot slot brengt het decreet de Vlaamse economische activiteit in gevaar omdat het 12.000 landbouwbedrijven, maar ook de industrie- en transportsector, impacteert”, motiveert Verenigde Veehouders.
Ook Boerenbond, dat nog voor het stikstofdecreet werd goedgekeurd, had aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te zullen stappen als het decreet, zoals het in december voorlag, zou worden goedgekeurd. “We zijn dat nog steeds van plan om naar het Grondwettelijk Hof te stappen”, laat woordvoerder Elisabeth Mertens weten. Er zou volgens haar nog tijd zijn tot eind augustus om dat te doen. De landbouworganisatie wil tegen dan een goed onderbouwd dossier klaar hebben om in te dienen.
Gemengde communicatie over stikstofdecreet
Meerderheidspartijen cd&v en Open Vld die het stikstofdecreet in februari mee goedkeurden, maken er geen geheim van dat ze liefst zo snel mogelijk na de verkiezingen willen starten met een herziening van het decreet. Daarbij willen ze van een depositiemodel, dat zich focust op de stikstofneerslag, evolueren naar een emissiemodel, dat zich focust op de uitstoot van stikstof.
N-VA heeft daar in het verleden niets van willen horen en ook in een interview twee weken geleden in Humo liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verstaan dat ze geenszins van plan was om het decreet aan te passen. Ook in de studio van TV Limburg zei ze in een debat met haar collega van Landbouw Jo Brouns (cd&v) nog “dat er al zo lang over het decreet is gepalaverd en dat ze die oefening niet opnieuw ging doen”. Op Radio 1 liet Demir plots wel een opening voor een herziening van het stikstofdecreet. Ze liet weten dat ze er “geen breekpunt” van maakt. “De andere partijen hebben er al genoeg”, zo liet ze optekenen.

Bron: Eigen berichtgeving