Biolectric staat op punt om dossier in te dienen voor PAS-lijst

Biolectric, producent van kleinschalige biogasinstallaties voor energiewinning uit mest, staat op het punt een dossier in te dienen bij WeComV. Dat is het comité dat oordeelt of technieken wel of niet in aanmerking komen voor de PAS-lijst. Op die lijst staan ammoniakemissiereducerende technieken. Biolectric claimt met zijn vergistingsinstallatie en nageschakelde stikstofstripper een stikstofreductie te kunnen realiseren van 65 procent.

13 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 11:16
Lees meer over:
pocketvergister-biogasinstallatie-biolectric-1250

Biolectric is een producent van pocketvergisters op boerderijschaal uit Temse. Ondanks de Vlaamse roots van het bedrijf komt de verkoop op dit ogenblik voornamelijk uit omringende regio's. “We hebben dit jaar enkele exemplaren geïnstalleerd in Vlaanderen. Maar dat hadden er veel meer kunnen zijn”, vertelde vertegenwoordiger Rob Van Zele op de ondertussen afgelopen landbouwbeurs Agribex in Brussel.

“In Wallonië loopt de verkoop veel beter. De procedure gaat er ook veel sneller. Zo hadden we een boer die in april een vergunningsaanvraag heeft ingediend en nog tijdens de zomer zijn vergunning ontving”, geeft Van Zele als voorbeeld. De vergunningverstrekking is het knelpunt in Vlaanderen. Door het aanslepende stikstofdossier en de de facto vergunningenstop zijn boeren terughoudend om te investeren in een pocketvergister.

Rob Van Zele van Biolectric krijgt op Agribex bezoek van potentiële koper Karen Stes

Onzekerheid houdt investeringen tegen

Hoe prangend dit probleem is, wordt geduid door Rob Renders die samen met zijn vrouw Karen Stes een melkveebedrijf in Meer uitbaat. “Wij hebben in 2021 onze handtekening gezet om bij Biolectric een pocketvergister te kopen, maar lopen nu tegen een onzeker kader rond vergunningen aan”, vertelt de boer die in afwachting van een nieuw stikstofdecreet ook andere investeringen in groene energie uitstelt. “Het is cruciaal dat de overheid de vergunningsprocessen versoepelt en ondersteuning biedt, zodat boeren zoals wij zonder onnodige hindernissen kunnen investeren in pocketvergisters. Deze dragen uiteindelijk bij aan onze gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen.”

Zoals de famillie Renders-Stes zijn er nog tal van boeren in Vlaanderen die volgens Van Zele staan te springen om te investeren in een pocketvergister. Het grote voordeel van deze installatie zit er volgens hem in dat ze, in tegenstelling tot zonnepanelen en windmolens, 24 op 7 stroom opwekt. In totaal heeft Biolectric meer bijna 350 systemen die dagelijks energie produceren, waarvan zo’n 55 in Vlaanderen. De interesse van boeren blijkt onder andere uit de grote opkomst bij diverse demo-sessies, die bijvoorbeeld door Boerenbond georganiseerd worden. 

Tot 65 procent reductie

Ondanks de juridische onzekerheden bouwde het bedrijf vijf installaties dit jaar in Vlaanderen. Eén van de vijf installaties was een pocketvergister met nageschakelde stikstofstripper op het bedrijf van melkveehouder Dries Maenhout in Poeke. De boer kreeg van de producent de toezegging dat het systeem een stikstofreductie van 65 procent realiseert en een methaanreductie van 30 procent.

In de nabije toekomst moet Biolectric deze bewering nog bewijzen. “Wij hebben ons dossier deze week voorgelegd aan het Administratief Team en zullen nog voor kerst ons dossier indienen bij het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) om zo op de PAS-lijst te kunnen belanden”, vertelt Van Zele. Een plek op de PAS-lijst zou de technologie van Biolectric nog interessanter maken voor de veehouderij.

Het nieuws is enigszins opmerkelijk omdat Biolectric enkele weken geleden nog pessimistisch was om op de PAS-lijst te komen omdat de techniek niet op stalniveau werkt. "We hebben een aantal gesprekken gehad met de overheid waarbij we duidelijk de boodschap kregen dat onze technologie geen enkele kans maakt om op de PAS-lijst te verschijnen”, zei Philippe Jans, CEO van Biolectric toen nog.

Daar is nu dus verandering in gekomen. “Het is een hels parcours waarbij het er op een gegeven moment hopeloos uitzag. Blijvend meedenken en voortdurend herevalueren en overleggen brengt traag maar zeker toch opening en zekerheid. Onze technologie is zeer performant wat zeker en vast een grote rol speelt”, verklaart Van Zele.

Eerste pocketvergister met stikstofstripper vergund bij melkveehouder uit Poeke
Uitgelicht
Ondanks het onzekere vergunningskader zijn melkvee- en varkenshouders Dries Maenhout en Brenda Dewinter uit Poeke er toch in geslaagd een vergunning te krijgen voor een pocket...
15 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek