Ontmoeting tussen Demir en FDF loopt met sisser af

Nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog had afgezegd voor een informatieavond in mei wegens vermeende veiligheidsrisico’s door FDF-boeren, is het maandag dan toch tot een ontmoeting gekomen. Het tête-à-tête na afloop van een informatieavond in Aartselaar verliep in gemoedelijke sfeer al kon FDF-voorzitter Bart Dickens het niet laten om te stellen dat het stikstofakkoord met leugens aan elkaar hangt. Demir was in Aartselaar om de plaatselijke N-VA toe te spreken en haar recente gepubliceerde boek te presenteren.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 oktober 2023 22:17 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Demir_aartselaar_FDF

“Een beetje rebelsheid kan de wereld veranderen.” Zo luidt de ondertitel van het boek 'Zuhal' waarmee minister Demir momenteel de Vlaamse boekwinkels bestormt. In deze autobiografie geeft Demir een inkijkje in haar jeugd en schetst zij haar carrièrepad tot politica. “Wie wat wil bereiken in de politiek moet aan bomen durven te schudden, rebels zijn”, geeft Demir in Aartselaar een levensles mee aan de aanwezigen.

De ondertitel van het boek lijkt tevens geschreven op het lijf van Farmers Defence Force Belgium, de Vlaamse evenknie van de boerenorganisatie in Nederland. De organisatie predikt een rebelsere, militante vorm van boerenbelangenorganisatie . “De boeren moeten hun stem laten gelden, anders is het gedaan met de sector”, klinkt het bij monde van FDF-voorzitter Bart Dickens die fel gekant is is tegen de stikstofplannen van Demir.

“Op Toer met Demir”

Ondanks de overeenkomsten bleef een ontmoeting tussen beide partijen lange tijd uit. Dickens, die het voorzitterschap van FDF combineert met een melkveebedrijf in Arendonk, probeert al maanden een publieke ontmoeting met Demir te ensceneren. De eerste keer dateert van mei dit jaar toen Demir in het kader van haar “Op Toer met Demir”, een informatieavond rondom stikstof had voorzien in Arendonk. Kort voor het event trok Demir zich terug omdat de politie haar veiligheid niet zou kunnen garanderen. Directe aanleiding was de mogelijke komst van honderden boeren, die door FDF via een oproep op social media gemobiliseerd waren.

Na de afgelasting in Arendonk zakte een FDF-delegatie af naar andere haltes van de de toer van Demir, maar steeds stuurde de minister volgens Dickens haar kat. In september stuurde zij in Evergem nog Lieven De Stoppeleire, melkveehouder en kabinetsmedewerker, als plaatsvervanger. Toch lijkt het niet zo dat de minister bewust een ontmoeting met FDF uit de weg ging. Demir zou volgens Dickens tot deze week hebben geprobeerd een één-op-één ontmoeting te organiseren. “Maar wij willen alleen een ontmoeting met de pers of andere boeren erbij, zodat er later geen discussie kan ontstaan over wat er in de vergadering gezegd is”, vertelt Dickens.

Demir boek aartselaar2

Zijn doorzettingsvermogen om tot een publieke ontmoeting te komen, werd maandag beloond tijdens een N-VA-gespreksavond met Demir in Aartselaar. Naar aanleiding van haar autobiografie, die vorige maand uitkwam, kwam de Limburgse hier vertellen over haar politieke carrière, waarin zij naar eigen zeggen de nodige successen boekte. Zo dwong ze "600 miljoen herstelbetalingen af van 3M voor de PFAS-vervuiling" en "stak zij met het niet vergunnen van gascentrales in Vlaanderen een stok voor de federale plannen van de kernuitstap".

Minder succesvol is de minister van Omgeving vooralsnog met het “aanslepende dossier van stikstof” dat inmiddels tot een quasi vergunningenstop heeft geleid in Vlaanderen. Tijdens de gespreksavond in Aartselaar sprak zij andermaal haar ambitie uit om tijdens deze legislatuur tot een stikstofdecreet te komen “om zo zekerheid in de sector te creëren". “De komende weken zullen bepalend zijn. Deze weken zullen aantonen of we tot een stikstofdecreet zullen komen, of niet”, zegt ze.

Werk maken van decretale verlenging

De vergunningenstop in de landbouw heeft een nefaste impact op de bestaanszekerheid en het vertrouwen in de sector. Volgens Demir zijn er zo’n 250 tot 300 bedrijven die de komende tijd hun vergunning zien aflopen. “Voor deze bedrijven werken we aan een decretale verlenging zodat er aan de directe onzekerheid een einde komt”, klinkt het.

Demir in Aartselaar
FDF in Aartselaar

Een aanwezige rundveehouder leeft volgens eigen zeggen al jaren in onzekerheid. “Mijn vrouw en ik willen onze ouderlijke bedrijven samenvoegen maar krijgen daarvoor op het moment geen vergunning. Volgens de plannen zou het in theorie alleen kunnen mits een forse inkrimping van de veestapel.” De landbouwer uit Dentergem hoopte de minister eerder in Evergem te ontmoeten, maar moest na haar afzegging uiteindelijk van West-Vlaanderen naar het Antwerpse afzakken.

De kritiek op de stikstofplannen van N-VA door FDF had in Aartselaar vooral betrekking op de gebruikte rekenmodellen. “Deze modellen zijn door verschillende, onafhankelijke wetenschappers ter discussie gesteld, maar jullie doen helemaal niets met deze informatie.” Ter weerlegging van deze argumenten wees Demir naar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid INBO. “Modellen worden periodiek onder de loep genomen en als wij fouten maken, wordt er bijgestuurd.”

Isabel Proost_FDF_Met Demir

"Landjepik"

Haar repliek kon op weinig sympathie rekenen bij Bart Dickens: “Het stikstofdoel heeft maar een doel: grond beschikbaar krijgen ten bate van Natuurpunt.” Ook dit werd door Demir weerlegd: “Vrijgekomen gronden gaan in een grondenbank en deze grond wordt ter beschikking gesteld voor de boeren”, vertelt zij over de plannen in het Turnhouts Vennengebied.

Dat zij de natuur en Natuurpunt niet kost wat kost boven de landbouw plaatst, blijkt volgens haar ook uit de houding van de overheid ten aanzien van Taxandria. Demir had er aanvankelijk persoonlijk voor gezorgd dat het park ondanks een ongunstig juryrapport toch mocht meedingen voor de status van nationaal park. Later geraakte deze kandidatuur verder gecontesteerd, vooral ook omdat het park deels overlapt met het Turnhouts Vennengebied waar intendant Piet Vanthemsche een holistisch plan uitwerkt waarbij natuurdoelstellingen en landbouw verenigd worden. “Vanthemsche moet zijn werk in alle rust kunnen uitvoeren. Van Taxandria een nationaal park maken, is daarom geen goed idee”, beaamde de Vlaamse minister van Omgeving gisteren.

Vanthemsche staakt overleg met Turnhoutse boeren in afwachting van duidelijkheid
Uitgelicht
Piet Vanthemsche heeft het overleg met de boeren in het Turnhouts Vennengebied om tot een gebiedsgerichte oplossing te komen, tijdelijk gestaakt. Dit doet hij naar aanleiding...
24 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek