nieuws

Wereldwijde vleesconsumptie stijgt fors tegen 2034, met shift van rood naar wit vlees

nieuws

Tegen 2034 zal de wereldwijde consumptie van pluimvee-, rund- en varkensvlees toenemen met respectievelijk 21 procent, 13 procent en 5 procent. Per persoon vertaalt zich dit naar een stijging van 900 gram vlees per jaar. Dat voorspellen de FAO en de OESO. Ondanks de uiteenlopende regionale trends is één mondiale ontwikkeling onmiskenbaar: de verschuiving van rood vlees naar wit vlees. 

Vandaag Jozefien Verstraete
pluimveestalvleeskippen-copyrightInagro

De combinatie van bevolkingsgroei en stijgende welvaart zal de wereldwijde vleesconsumptie sterk omhoogduwen in de toekomst. Volgens de verwachtingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zal 62 procent van de extra vleesconsumptie wereldwijd voor de rekening van gevogelte zijn.  

De stijgende bijdrage van gevogelte aan de totale vleesconsumptie is al decennialang een bepalende trend en zal dit ook blijven. In 2034 zal gevogelte 35 procent van alle geconsumeerde vleesproteïnen aanleveren. “Belangrijke verklaringen zijn de relatief lage kostprijs, het gunstige nutritionele profiel en de lagere milieu-impact vergeleken met rood vlees”, aldus de FAO en de OESO. Consumenten verschuiven hierdoor hun voorkeuren en verminderen bijvoorbeeld de consumptie van rund- en varkensvlees ten voordele van gevogelte. Een trend die in alle landen zichtbaar is, van arm tot rijk.  

Varkensvlees verliest leidende rol in rijke landen 

In landen met een hoog inkomen maakte gevogelte in 2014 nog 34 procent uit van de totale vleesconsumptie. Tegen 2034 zou dit aandeel stijgen naar 40 procent. Vooral varkensvlees moet daarbij inleveren. Zo at men in 2014 jaarlijks gemiddeld 19 kilogram gevogelte per jaar en 21,5 kilogram varkensvlees, terwijl dat in 2034 verschuift naar 24 kilogram gevogelte en 22 kilogram varkensvlees. 

In landen met een laag of lager middeninkomen, waar gevogelte traditioneel meer gegeten wordt dan varkensvlees, blijft de gevogelteconsumptie ook verder toenemen in de toekomst. In landen met een hoger middeninkomen is eenzelfde stijging verwachtende, al blijft varkensvlees daar nog net de grootste categorie in 2034. 

export-2025-11-19T23_27_50.230Z

Totale consumptie varkensvlees stijgt nog steeds 

Per persoon zal de consumptie van varkensvlees wereldwijd tegen 2034 met vier procent dalen, omdat de consumptie in hoge-inkomenslanden stagneert terwijl de bevolking vooral groeit in regio’s waar weinig varkensvlees wordt gegeten. De totale consumptie stijgt wel in de meeste regio’s, behalve in China, de Europese Unie, Japan en Zwitserland, waar gezondheids-, milieu- en maatschappelijke factoren een steeds grotere rol spelen. 

Populariteit rundvlees daalt in onze regio

De wereldwijde consumptie van rundvlees per persoon blijft naar verwachting vrij stabiel. In de meeste regio’s wordt zelfs een daling verwacht, met uitzondering van het Midden-Oosten en delen van Azië, waar een groeiende middenklasse en hogere inkomens de vraag doen toenemen.  

In Europa, Noord-Amerika en Oceanië, waar de consumptie traditioneel hoog ligt, wordt dan weer de sterkste terugval voorspeld. Dat komt door hogere rundvleesprijzen en een toenemende bezorgdheid over de milieu-impact van rundvleesproductie. 

Waar blijft de kweekvleesrevolutie?
Uitgelicht
Kweekvlees is als Eurosong: als je de media gelooft, is de grote doorbraak nooit veraf. Maar anno 2025 worden onze koteletten nog steeds gekweekt op stro en niet in petrischal...
3 november 2025 Lees meer

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek