Meest recent
Duik in het archief
-
Mag het ook eens over boerenwelzijn gaan?
Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, merkt een vleugje hypocrisie wanneer het gaat over dierenwelzijn in de Vlaamse veehouderij. In een opiniestuk pleit hij ervoor om het debat eerlijk... -
“Als de boer voort wil ploegen, moet hij het huidige dode spoor verlaten”
De boer zit vast tussen ongeïnteresseerde klanten en striktere regels, schrijft politicoloog Jonathan Holslag in zijn wekelijkse column in Knack. Opboksen tegen de concurrentie van de gigant... -
Belg besteedt 12,8% meer aan voeding en boodschappen
In 2022 gaven Belgen 12,8 procent meer uit aan voeding en boodschappen dan in 2019, vóór de coronapandemie. Dit is deels te wijten aan de hoge inflatie. Vooral consumenten uit de hogere soci... -
Zuivelconsumptie herneemt niveau van voor atypische coronajaren
Het thuisverbruik van zuivel zat in 2022 op hetzelfde niveau als in 2019, voor de coronacrisis. Vorig jaar kochten nagenoeg alle Belgische gezinnen zuivelproducten en consumeerde 81 procent... -
Tomaat draait grootste omzet bij groenten
Bijna 20 procent van de supermarktomzet bij verse groenten in België komt van tomaten. Daarna volgen uien en witloof in het lijstje van beste omzetmakers. Bij fruitsoorten is banaan de koplo... -
Inflatie zet druk op de aankopen van groenten en fruit in 2022
Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 37 kilogram verse groenten voor 110 euro. Dit is vijf procent minder in volume in vergelijking met twee jaar geleden. Ook de aankopen van vers fruit daalde... -
Wanneer boer en burger praten, ontstaat wederzijds begrip
Iedereen wil de natuur beschermen, maar voelt zich gegijzeld door een systeem van concurrentie en competitie, stelde Steven Vromman, ook wel gekend als ‘Low impact man’, vast tijdens één van... -
Nutri-Score heeft vaak een omgekeerd effect
De Nutri-Score beïnvloedt supermarktbezoekers niet altijd om de gezondste keuze te maken. Bij het kopen van hetzelfde product waarvan het ene Nutri-Score B heeft en het andere Nutri-Score C... -
Veel veggieburgers doen gezondheid meer kwaad dan goed
Nieuw onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop bevestigt conclusies van een eerdere test uit 2021: de meeste veggieburgers zijn ultrabewerkt en doen de gezondheid van de consument me... -
Europese bioverenigingen willen Eco-Score op de schop
IFOAM Organics Europe, de internationale koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, hebben samen met de Franse vereniging van IFOAM-leden een rechtszaak aangespannen t...
Dossier