Meest recent
Duik in het archief
-
Zelfvoorziening eieren daalt: "Niets slechter voor dierenwelzijn dan importproducten"
Eieren eten uit eigen land, wordt steeds minder een evidentie. De Belgische zelfvoorzieningsgraad voor eieren gaat achteruit, en dus dreigt ons land steeds meer op import te moeten rekenen.... -
Consumptie centraal op het internationaal congres rond voedselzekerheid
KU Leuven en Wageningen University & Research verwelkomden vorige week onderzoekers en topexperten rond voedselzekerheid en voedselsystemen op de vijfde editie van de ‘Global Food Securi... -
Belgen overschrijden zaterdag "krediet van de aarde voor dit jaar"
België is een klein land, en vanuit ecologisch standpunt is dat maar goed ook. "Als alle aardbewoners zoals de Belgen zouden leven, hebben we ruim vier planeten nodig", meldt het WWF, op bas... -
Bijna 60% consumentenklachten bij FAVV leiden tot maatregelen op het terrein
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ontving in 2023 4.865 klachten van consumenten. In bijna zes op de tien gevallen resulteerden die klachten ook in concre... -
Dubbele hoorzitting leefbaarheid landbouwsector: "Voor voedsel werkt de vrije markt niet”
De boer en zijn inkomen stonden centraal in de Kamercommissie Economie van het federaal parlement afgelopen dinsdag. Op basis van Europese data werd voor beleidsmakers verduidelijkt dat het... -
“Wissel eieren van eigen kippen af met die uit de supermarkt”
De eieren van hobbykippen in Nederland kunnen hoge concentraties PFAS bevatten, wat schadelijk kan zijn voor wie vaak en langere tijd die eieren eet. Dat zegt het Voedingscentrum in Nederlan... -
Eén miljard mensen is obees: “Kweek voedselgeletterdheid en promoot onze groenten en fruit”
Obesitas is niet langer een uitsluitend westers probleem. In 2022 waren er wereldwijd een miljard mensen met obesitas. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar ondervoeding, die vrijdag gepubli... -
Maart veggiemaand: smaak en prijs struikelblokken bij shift naar plantaardig
Op vrijdag 1 maart start de vijfde editie van de ‘Veggie Challenge’, een campagne van ProVeg die Belgen een maand lang wil stimuleren om meer plantaardig te eten. Maar die omschakeling verlo... -
Biolandbouw in Wallonië boert voor het eerst achteruit
De biolandbouw in Wallonië is het voorbije jaar ingekrompen, voor het eerst in meer dan 20 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Biowallonie. “Het is nog te vroeg om definitieve cijfers te... -
Ngo’s lanceren "Superlijst" voor eerlijke producten
Rikolto, Oxfam België, Fairtrade Belgium en de denktank Questionmark lanceren de ‘Superlijst Sociaal’ voor supermarkten. In dit onderzoek vergelijkt de denktank de prestaties van de supermar...
Dossier