header.home link

Onteigeningsplannen straks op Nederlandse formatietafel?

6 september 2021

De Nederlandse administraties werken aan scenario’s om honderden boeren te onteigenen, meldt de Nederlandse krant NRC. De kost van de plannen loopt in de miljarden, maar politiek is er nog niets beslist.

Lees meer over:
stikstof-varkensbedrijf-diest-afbraak-coderood-1250-NB

NRC kon twee uitgewerkte scenario’s inkijken. In het eerste plan – uitgewerkt door het Ministerie van Financiën – koopt de overheid productierechten van veehouders op en haalt ze die vervolgens uit de markt. Dat plan zou 9 miljard kosten. In een tweede scenario van het Ministerie van Landbouw worden ook de gronden opgekocht en omgevormd voor nieuwe duurzamere vormen van landbouw. Die kosten worden geraamd op 17 miljard euro.

Meer dan duizend bedrijven

De scenario’s werden voorbereid op vraag van het demissionaire kabinet. De stikstofwet die in maart door de Eerste Kamer werd aangenomen, heeft onvoldoende impact op korte termijn om te voldoen aan de rechtspraak van de Nederlandse Raad van State. Om te kunnen blijven bouwen moet Nederland ook op korte termijn maatregelen nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Opvallend in beide plannen is dat het niet zal volstaan om een handvol “piekbelasters” (grote vervuilers dicht bij beschermde natuur, nvdr) uit te kopen. De doorgerekende scenario’s hebben impact op meer dan duizend bedrijven, verspreid over het hele land.

Nog niks besloten

Aan de Nederlandse zender NOS melden regeringsbronnen dat er politiek nog geen beslissing is genomen en dat er nog andere plannen worden doorgerekend. De kans is groot dat het stikstofprobleem op de onderhandelingstafel van de regeringsformatie komt.

De Nederlandse formatie zit nog steeds in het slop. In de onlangs gelekte formatienota van VVD en D66 – de twee grootste partijen in Nederland – werd over de stikstofcrisis met geen woord gerept.

Bron: NRC / NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek