“Innovatie biedt kansen in het stikstofverhaal, maar het beleid staat op de rem bij de uitrol ervan”
Biolectric heeft met “stikstofstripping” een veelbelovende technologie in handen in de strijd tegen het stikstofprobleem. Toch is de techniek op vandaag veroordeeld tot de wachtzaal, want een erkenning is er niet. Hiervoor botst het bedrijf op politieke barrières. “De hervorming van de PAS-regeling is het uitgelezen moment om ruimte te geven aan zulke innovatieve technologieën”, vertelt Frederik Dejonghe. Waar en waarom wringt dat schoentje?

Technologie zal de wereld redden, luidt het vaak bij de leveranciers ervan. Ook voor het stikstofprobleem biedt ze de nodige oplossingen. Maar dan moeten de erkenningen wel volgen. Constructeurs, zoals Biolectric, richten al hun pijlen op duurzame technieken die circulaire landbouw mogelijk maken. “In de context van het hele stikstofverhaal en nutriëntenrecuperatie zoeken we constant naar manieren om nog meer waarde uit mest te halen op boerderijniveau”, vertelt Frederik Dejonghe, business developer bij Biolectric.

Het bedrijf bouwt kleinschalige biogasinstallaties, die bedrijfseigen mest omzetten in elektriciteit en warmte. Daarmee kan een landbouwer de klok rond energie produceren voor zijn bedrijf, want mest is er nu eenmaal altijd. Om dit in verhouding te plaatsen, een 70-tal koeien wekken voldoende stroom op om 20 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Die pocketvergisters zijn al vrij goed ingeburgerd in landbouwmiddens en vandaag zijn er zo’n 50-tal installaties operationeel in Vlaanderen. “De methaanuitstoot uit mest van het bedrijf wordt tot 70 procent gereduceerd omdat de installatie het methaan gebruikt in een WKK-unit en het dus geen kans krijgt om in de lucht vrij te komen. Een win-win voor de boer en de natuur”, aldus Dejonghe.
Minder bekend, is “stikstofstripping”, een zogenaamde nageschakelde technologie, die op het digestaat kan worden toegepast. Deze techniek werd in samenwerking met de zuivelcoöperatie FrieslandCampina ontwikkeld en wordt in Nederland al toegepast. “Mensen zijn er minder vertrouwd mee, maar dat wil niet zeggen dat die technologie nog in haar kinderschoenen staat”, vertelt Dejonghe. “De eerste strikstofstrippers zijn al drie jaar operationeel en de installaties zijn ondertussen toe aan een derde generatie.”
Stikstofstripping is een uiterst complementair verlengstuk van pocketvergisting. Het proces heeft warmte nodig, die door de biogasinstallatie kan worden aangeleverd. Uit het digestaat wordt de stikstof (ammoniak) “gestript” en omgezet in ammoniumsulfaat. “Door in een gasdichte omgeving te werken, kan de ammoniak niet ontsnappen. Die komt gecontroleerd vrij in de stikstofstripper en wordt er gewassen met zwavelzuur”, legt Dejonghe uit. De installatie zorgt ervoor dat de stikstofuitstoot van het bedrijf met 65 procent daalt.
Alternatief voor kunstmest
Het geproduceerde ammoniumsulfaat kan perfect als kunstmestvervanger gebruikt worden. Kunstmest wordt vandaag door de landbouwer aangekocht. Het wordt geproduceerd door middel van de Haber-Bosch techniek, een chemisch proces dat meer dan 1 procent van de globale energieproductie nodig heeft. Kunstmest op het bedrijf zelf produceren, past dus perfect binnen circulaire landbouw.
Naast deze kunstmestvervanger, blijft een stikstofarm effluent over, waar nog een deeltje organische stikstof in zit. “Als je dit uitrijdt op het land, komen amper emissies vrij. Bovendien is er geen geurhinder. Het is hoofdzakelijk pure, organische stikstof”, aldus Dejonghe. “Op die manier win je veel op vlak van stikstofuitstoot, produceer je je eigen kunstmest én hou je veel nutriënten over voor de bewerking van de akkers. De cirkel is met andere woorden rond.”
Momenteel zijn vier stikstofstrippers aan een Biolectric pocketvergister gekoppeld, die allemaal in Nederland zijn opgesteld. “De installaties zijn bedoeld voor melkveebedrijven op boerderijschaal, in de grootteorde van zo’n 100 tot 400 koeien. Pas op, dat zijn geen hightech landbouwbedrijven, maar gemiddelde veehoudersbedrijven die vol op duurzaamheid inzetten”, benadrukt Dejonghe.

Politiek op de rem
De technologie klinkt zeer veelbelovend. Hoe komt het dan dat de uitrol ervan stokt?
Frederik Dejonghe: “Dan komen we automatisch uit bij het PAS-beleid. Het huidige beleid laat enkel emissiereducerende technieken toe op stalniveau en er bestaan geen procedures om technologieën te introduceren die ook naast de stal voor reducties zorgen. Nochtans zijn die verminderingen zwart op wit aangetoond, en toch wordt de technologie niet erkend. Waarom niet? Omdat er geen officiële meetprotocollen bestaan, noch een wetenschappelijk comité die er zich op dit moment over kan buigen. Dat is een kip-of-het-eidiscussie want hoe kunnen wij de cijfers voorleggen als de metingen niet officieel erkend worden?”
“Daarmee wordt een gigantische opportuniteit de kop ingedrukt. Iedereen heeft de mond vol van innovatie en technologie, maar op vandaag zijn de uitrolmogelijkheden te beperkt. En boeren willen niet investeren in een techniek die niet erkend is, wat ook logisch is.”
Er is niet alleen een probleem met de erkenning van de technologie. Ook de kunstmest mag vandaag niet uitgereden worden.
Frederik Dejonghe: “Dat klopt, ammoniumsulfaat wordt vandaag niet als kunstmest erkend. Dat ligt nog op de plank van de Europese Commissie. Maar ter vergelijking: in Nederland en Duitsland wordt een uitzondering toegestaan waardoor ze er wel mee aan de slag kunnen. Weliswaar in een beperkte regio, maar er is toch een afzetmogelijkheid. Vlaanderen blijft achter, terwijl dat net landbouwers kan stimuleren om met nutriëntenrecuperatie aan de slag te gaan.”
In de discussie rond innoveren of saneren, moet innovatie op zijn minst een eerlijke kans krijgen
Verdienmodel
Een erkenning zou niet alleen een grote stap voorwaarts zijn voor de circulaire landbouw, er zit volgens Biolectric ook een duurzaam verdienmodel voor de landbouwer in. “Er is niet alleen een besparing op de energiefactuur door de pocketvergister. Stikstof is vandaag ook de beperkende factor voor de hoeveelheid mest die een boer op zijn land kan aanwenden”, legt Dejonghe uit. “Wij halen er net de stikstof uit, waardoor hij dubbel zoveel mest kan gebruiken op eigen grond. Hierdoor behoudt de landbouwer simpelweg meer nutriënten op het bedrijf en zullen de mestafzetkosten een pak lager liggen. Een boer betaalt zo’n 15 tot 20 euro per ton mest, wat al snel kan oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar. Deze kosten besparen maakt zo’n investering dubbel interessant.”
“Innoveren in plaats van saneren”
Voor Biolectric is de hervorming van het PAS-beleid het uitgelezen moment om ruimte te voorzien voor emissiereducerende technologieën en innovaties. Dan gaat het enerzijds over financiële ondersteuning voor de boer, maar ook over het opzetten van procedures om de effectiviteit van technieken te kunnen aantonen. “In het stikstofdebat wordt vaak gepleit voor een rechtszeker kader voor de landbouwers. Daar ben ik het volledig mee eens, want ook wij botsen aan tegen een onzeker regelgevend kader en een beleid dat voorlopig weinig perspectief biedt. De technologieën bestaan en wij willen de kans krijgen om te bewijzen dat ze werken. In de discussie rond innoveren of saneren, moet innovatie op zijn minst een eerlijke kans krijgen.”
Stikstof
Na Nederland, doet het stikstofdebat ook in Vlaanderen heel wat... stof opwaaien. Is de Vlaamse veestapel te groot? Worden vergunningen voor nieuwe stallen te snel afgeleverd? Botsten we op de limieten van de schaalvergroting? Het debat wordt op het scherpst van de snee gevoerd. Belangrijk is om bij de feiten te blijven en niet te vervallen in polarisering.
-
nieuws
-
Stikstofdecreet: Uitstootreducties tegen 2030 voor veebedrijven plots een pak strenger
27 september 2023 -
Stikstof: "Versnelde invoering van proefstalregeling nodig om uitstootreducties te halen"
27 september 2023 -
nieuws
-
Demir kan oppositie niet geruststellen over Ineos-dossier
19 september 2023 -
nieuws
-
Stikstofdecreet: “Paniekvoetbal, met slecht decreet tot gevolg”
18 september 2023 -
Media denken dat je voor of tegen stikstofbeleid moet zijn
13 september 2023 -
Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij Nederlands stikstofbeleid
12 september 2023 -
BFA: "Stikstofbeleid maakt Vlaamse veehouderij onmogelijk"
12 september 2023 -
Kunnen landbouwers met een aflopende vergunning nog een lening krijgen?
11 september 2023 -
“Als Ineos-topman waarborg krijgt, waarom landbouwers dan niet?”
8 september 2023 -
nieuws
-
Uitkoopregeling varkensboeren wordt versoepeld
31 augustus 2023 -
Stikstofnormen in Nederland krijgen wellicht strengere update
31 augustus 2023 -
nieuws
-
FACTCHECK: Staat de uitstoot van Ineos gelijk aan de uitstoot van 55 grote moderne braadkippenstallen?
23 augustus 2023 -
nieuws
-
"Strooi geen zand in de ogen van Vlaamse landbouwers"
24 augustus 2023 -
Voorbeeldbedrijf krijgt vergunning niet verlengd in stikstofsaga
23 augustus 2023 -
Vooruit bereid om wisselmeerderheid te leveren voor stikstofakkoord
22 augustus 2023 -
"Weg uit de stikstofcrisis, het kan"
17 augustus 2023 -
Farmers Defence Force organiseert tractorprotest in Antwerpen
17 augustus 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlands kabinet begint met stikstofaanpak
12 juni 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Rechter houdt Nederlands stikstofmodel overeind
5 april 2023 -
duiding
-
nieuws
-
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
BioForum blijft op honger zitten over stikstofakkoord
13 maart 2023 -
nieuws
-
Landbouworganisaties blijven bezorgd
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Dit waren de laatste loodjes richting stikstofakkoord
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Met welk compromis kan cd&v wel akkoord gaan?
6 maart 2023 -
nieuws
-
"Ultiem voorstel" levert geen stikstofakkoord op
5 maart 2023 -
Veel steun voor protesterende boeren
5 maart 2023 -
In Beeld
-
nieuws
-
nieuws
-
Nachtelijke onderhandelingen over stikstof leveren niets op
28 februari 2023 -
nieuws
-
Reportage
-
Boeren Turnhouts Vennengebied sturen bede aan de Vlaamse regering
16 februari 2023 -
Kritische vragen in Vlaams parlement over koppeling GLB en stikstof
16 februari 2023 -
Greenpeace dreigt Nederlandse overheid voor rechter te slepen omtrent stikstofdossier
16 februari 2023 -
nieuws
-
Komt er een krokusakkoord bis?
15 februari 2023 -
Stikstof en mobiliteit nekken uitbreiding shoppingcenter Wijnegem
15 februari 2023 -
duiding
-
Is er wel een uitweg uit het stikstofdebacle?
12 februari 2023 -
Wrevel over open brief van Vlaamse Ondernemers
10 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
screenreader.play video Studio VILT: rechtszekerheid
Studio VILT: rechtszekerheid
1 februari 2023 -
Stikstofdebat sluipt nu ook federaal parlement binnen
2 februari 2023 -
Opbod van politieke waarschuwingen over landbouwdossiers
1 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
“Ammoniak gedraagt zich net zoals NOx”
6 januari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Rutten zal stikstofakkoord alleen goedkeuren als lijst rode bedrijven wordt aangepast
17 oktober 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Minder eiwitrijk voer kan uitstoot braadkip halveren
27 september 2022 -
Landbouwers voelen zich bekocht door Pano-reportage
22 september 2022 -
Boer over Pano: "Gelukkig roepen koeien niet om aandacht met oneliners"
22 september 2022 -
nieuws
-
"Perceptie over groei binnen landbouwsector is foutief"
6 september 2022 -
Reeks impact stikstofakkoord: Jonge kalverhoudster ziet vier groene locaties oranje worden
1 september 2022 -
duiding
-
Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord
30 augustus 2022 -
"Verrijkte kooien stoten minder stikstof uit en zijn niet per definitie slechter voor dierenwelzijn"
29 augustus 2022 -
Boeren zoeken met flyeractie en boerenzakdoeken steun bij burgers
26 augustus 2022 -
Een economische parabel over het stikstofbeleid
22 augustus 2022 -
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Factcheck
-
nieuws
-
nieuws
-
Stikstof: Moet het van Europa?
14 juni 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Eigen partij schiet stikstofplan Van der Wal af
11 juni 2022 -
Opinie
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"
30 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Emotionele discussie over Averbode in Vlaams parlement
27 april 2022 -
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
Ook boerderij van de Abdij van Averbode moet dicht
21 april 2022 -
interview
-
Toch nieuwe bedrijven op rode PAS-lijst
19 april 2022 -
Ook te weinig stikstof probleem voor de natuur
18 april 2022 -
Nederlandse boeren leggen stikstofgesprekken stil
18 april 2022 -
Moeilijke start voor Nederlandse stikstofminister
7 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
De krantencommentaren over het stikstofakkoord: een bloemlezing
24 februari 2022 -
Ontgoocheling en woede overheerst bij landbouworganisaties
23 februari 2022 -
nieuws
-
Boeren op een Kruispunt zet zich schrap voor stortvloed aan oproepen
23 februari 2022 -
Jaarlijks 100 miljoen euro om bouwshift waar te maken
23 februari 2022 -
Dit staat in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering
23 februari 2022 -
nieuws
-
Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis
23 februari 2022 -
Geen nieuwe elementen in stikstofarrest Merksplas
14 februari 2022 -
nieuws
-
Demir weigert vergunning voor uitbreiding Exportslachthuis Tielt
19 januari 2022 -
Stikstof: Nederlandse ambtenaren hielden kritische bemerkingen achter voor parlement
13 januari 2022 -
duiding
-
"Stikstofdossier nog niet rijp om te landen"
21 december 2021 -
BioForum vraagt gebiedsgericht maatwerk in stikstofdossier
17 december 2021 -
Nog veel open vragen voor Vlaamse regering in stikstofdossier
16 december 2021 -
Pluimveehouders voeren actie aan kabinet Demir en Crevits
13 december 2021 -
nieuws
-
“Te streng stikstofbeleid kan transitie naar sluiten van nutriëntencycli ondermijnen"
10 december 2021 -
Boerenbond wil overleg met Jambon over stikstofimpasse
8 december 2021 -
Stikstof houdt nu ook ruilverkaveling Gooik tegen
5 december 2021 -
Eén op vijf gecontroleerde luchtwassers niet actief
5 december 2021 -
Massale opkomst voor tractoracties in vijf provincies
1 december 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden
30 november 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofaanpak hangt als donkere wolk boven Vlaamse bioboeren
28 oktober 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld
6 september 2021 -
nieuws
-
Voormalig varkensbedrijf in Diest wordt natuurgebied
6 augustus 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofdossier baart zuivelindustrie grote zorgen
13 juni 2021 -
nieuws
-
Koeientoilet vermindert ammoniakuitstoot
7 juni 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
Stikstof: “Vlaanderen is Nederland niet”
6 april 2021 -
nieuws
-
“Stikstof is geen exclusief landbouwprobleem”
5 maart 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meningen over impact stikstofarrest zijn verdeeld
1 maart 2021 -
Zet recent arrest het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?
28 februari 2021 -
"Landbouwsector wil een toekomst, ook in Vlaanderen"
17 december 2020 -
Crevits en Demir: "Landbouw en leefmilieu maximaal verzoenen"
17 december 2020 -
Boerenbond hekelt ongenuanceerde uitspraken over vergunningsbeleid
15 december 2020 -
Jonge boeren vragen om ruimte
13 december 2020 -
Jonge boeren vragen ondernemingsruimte en waardering aan de Sint
4 december 2020 -
"Minste wat je kan doen, is met respect over boeren spreken"
3 december 2020 -
De Standaard buigt zich over megastallen
30 november 2020 -
"Wie aan voorwaarden voldoet, moet op vergunning kunnen rekenen"
4 december 2020 -
nieuws
-
“Hoe we de stellingenoorlog over veestallen kunnen ontmijnen”
23 november 2020 -
nieuws
-
Hoe ziet een duurzame Europese veestapel eruit?
27 oktober 2020 -
Is er nog ruimte voor intensieve landbouw in Vlaanderen?
28 september 2020 -
Minister Demir gaat in gesprek met jonge landbouwers
11 september 2020 -
Stikstofdiscussie blijft Nederlandse landbouw beroeren
14 september 2020 -
"Huidig vergunningsbeleid schadelijk voor natuur"
14 september 2020 -
Flankerend beleid oranje bedrijven van start op 1 juli
14 september 2020 -
"Landbouw draait alleen op voor stikstofdepositie"
4 april 2020
Bron: Eigen verslaggeving
Gerelateerde artikels










