nieuws

Hoogstraats aardbeienbedrijf zet nieuwe standaard in waterbeheer

nieuws

Aardbeienkwekerij Vermeiren krijgt als eerste tuinbouwbedrijf in Hoogstraten een waterpaspoort. Hiermee krijgen land- en tuinbouwers een duidelijk overzicht van hoeveel water ze verbruiken, en hoe ze dat kunnen verminderen. Het paspoort is een beloning voor bedrijven die binnen het Europese Life Aclima-project laten onderzoeken hoe ze zuiniger en beter met water kunnen omgaan.

gisteren Ruben De Keyzer
rf_Uitreiking waterpaspoort Aardbeienkwekerij-28

Tuinbouwers Martin en Tom Vermeiren namen onlangs trots hun waterpaspoort in ontvangst. Ze krijgen het paspoort als erkenning voor hun inspanningen: op hun bedrijf gaat tot 70 procent minder water verloren dankzij hergebruiksystemen. Eén van de systemen is het zogeheten 'first flush-systeem'. Dat houdt het vervuilde water vast op het trayveld, zodat bij overloop enkel zuiver water naar de omgeving terugstroomt. Het vuile water wordt telkens gereinigd en daarna hergebruikt.

Kostprijs

De vraag is natuurlijk hoeveel zo’n installatie kost, en hoe snel men die terugverdient. “Voor een trayveld ligt de investering doorgaans tussen 80.000 en 130.000 euro per hectare, afhankelijk van de grootte van het veld, het type ontsmetter en de gebruikte pompen”, zegt Axelle Pieters van de dienst Landbouw van de Provincie Antwerpen. “De terugverdientijd bedraagt gemiddeld zo’n tien jaar.”

De Vermeirens legden daarnaast ook systemen aan voor regenwateropvang en -hergebruik. Zo wordt het drainwater gerecupereerd, gefilterd en ontsmet. Dankzij een infiltratiesysteem met een wadi kan bovendien het grondwater worden aangevuld. Ook werden twee grote regenwaterbassins aangelegd met een totale capaciteit van 17.900 m³. Tot slot investeerden ze in moleaer-units. Dat zijn toestellen die zuurstof toevoegen aan het irrigatiewater, waardoor de planten beter groeien.

Het extra bespaarde water komt goed van pas: naast hun bestaande serres (7.500 m² verwarmd glas, 8.700 m² stellingkappen) breiden de Vermeirens hun site in 2026 uit met 14.000 m² extra verwarmd glas.

Gratis begeleidingstraject

De burgemeester van Hoogstraten, Tinne Rombouts (cd&v), overhandigde samen met Gedeputeerde voor Landbouw Jinnih Beels (Vooruit) het waterpaspoort aan de waterbesparende aardbeiboeren. “Ik ben bijzonder trots op Martin en Tom, die met hun bedrijf tonen hoe duurzame landbouw en slim watergebruik hand in hand gaan”, zegt Rombouts. “Hun kracht ligt niet alleen in innovatie, maar vooral in het delen van kennis en het samenwerken met anderen.”

De uitreiking markeert het einde van een intensief KAT-traject (klimaatadaptatie op maat), waarbij het bedrijf begeleiding kreeg van Proefcentrum Hoogstraten. Het onderzoekstraject werd mogelijk gemaakt door de provincie en Life Aclima, een Europees samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties om land- en tuinbouworganisaties te ondersteunen bij waterbesparing.

rf_Uitreiking waterpaspoort Aardbeienkwekerij-23

“Vanuit Life Aclima bieden we geen rechtstreekse subsidies aan voor de uitvoering van waterbesparende maatregelen. Wel bieden we een gratis begeleidingstraject aan”, verduidelijkt Pieters nog. “Tijdens dat traject bekijkt een expert ook samen met de land- of tuinbouwer welke externe steunmaatregelen mogelijk zijn, zoals VLIF-steun of ecoregelingen.”

Life Aclima gaf al aan 53 land- en tuinbouwbedrijven advies rond slim watergebruik. Geïnteresseerde land- en tuinbouwers kunnen zich nog steeds aanmelden voor een klimaatadaptatietraject op www.lifeaclima.eu.

PTS Mechelen vangt hemelwater op in ondergrondse tanks van 600.000 liter
Uitgelicht
De Provinciale Tuinbouwschool (PTS) Mechelen heeft een belangrijke stap gezet richting duurzaam waterbeheer. In het kader van een nieuwbouwproject werden zes ondergrondse wate...
6 mei 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Robin Fasseur

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek