Winst MRBB piekt, maar wat vloeit terug naar de landbouw?
nieuwsOver de miljarden van de holding boven Boerenbond, MRBB, is al veel gezegd en geschreven. Dat daar in 2024 opnieuw 346 miljoen euro bijkomt, is wellicht koren op de molen voor heel wat critici. CEO Raf Sels pareert de kritiek en stelt dat het grootste deel van de inkomsten niet afkomstig is uit landbouwactiviteiten, maar wél ingezet wordt ter ondersteuning van de sector. “Op die manier is MRBB een belangrijke hefboom voor innovatie in de land- en tuinbouwsector”, benadrukt hij.
De Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond, zoals MRBB voluit heet, is gekend als de financiële holding boven Boerenbond, maar groepeert veel meer activiteiten. Enerzijds heb je de Boerenbondorganisatie met onder meer Boerenbond, Ferm, Groene Kring, Landelijke Gilden, KLJ en LRV. Daarnaast heeft de holding ook een aantal bedrijven, Arvesta, adviesbureau SBB, Acerta en Agri Investment Fund (AIF), en participeert het in een reeks andere bedrijven, waarvan KBC de bekendste is.
Nettowinst van 346 miljoen euro
De holding heeft vorige week zijn jaarrekeningen neergelegd bij de Nationale Bank. Dat gebeurt op twee niveaus: enerzijds is er de jaarrekening van MRBB zelf en anderzijds is er de geconsolideerde jaarrekening waarin de cijfers van de moeder- en dochterondernemingen worden gepresenteerd als één geheel. Zelf schuift MRBB de enkelvoudige jaarrekening naar voor in haar communicatie. Uit die jaarrekening blijkt dat de maatschappij in 2024 een nettowinst behaalde van bijna 346 miljoen euro.
Bekijken we de geconsolideerde jaarrekening voor de hele groep, dan ligt de winst zelfs nog een pak hoger. Het gaat om 521 miljoen euro voor 2024, ongeveer een derde meer dan de winst die in 2023 werd behaald. Dat is de op één na hoogste nettowinst ooit, schrijft De Tijd. Het vorige record dateert van 2021 toen een positief resultaat van 621 miljoen euro bedroeg.
Vermogen opgebouwd dankzij KBC
Als we opnieuw naar de enkelvoudige jaarrekening kijken, dan zien we dat van de 346 miljoen euro winst 108 miljoen euro uit de uitgebreide beleggingsportefeuille van de holding komt. “Aandelen kenden na het al uitstekende 2023 opnieuw een topjaar”, staat te lezen in het activiteitenverslag. Over het hele jaar 2024 behaalde de beleggingsportefeuille van de holding een rendement van 7,96 procent. Dat ligt lager dan de strategische benchmark (10,78%), maar dat is volgens MRBB het gevolg van de keuze voor aandelen waarbij het risico lager ligt.
Naast de beleggingen zorgden de ontvangen dividenden uit de participaties voor 240 miljoen euro aan opbrengsten in 2024. De overgrote meerderheid, 237 miljoen euro, komt van KBC. “Dat is altijd zo geweest”, legt Sels uit. “Een groot deel van het vermogen van MRBB is opgebouwd dankzij KBC.” De holding heeft in 2024 dan ook beslist om voor een bedrag van 273 miljoen euro extra aandelen in te kopen van de bank. Daarmee heeft MRBB in totaal zo’n 51,9 miljoen aandelen van KBC. Dat is 12,04 procent van de totale aandelen. Omdat aan sommige aandelen geen zeggenschap of dividendrecht is verbonden, heeft MRBB wel recht op 13,1 procent van de dividenden van KBC.
“Gezien de overtollige liquiditeiten was het een goed momentum om extra aandelen van KBC in te kopen”, aldus Sels. De laatste keer dat dit gebeurde, was ten tijde van de bankencrisis toen de overheid aan de aandeelhouders vroeg om in ruil voor steun extra middelen in de bank te stoppen. Die nieuwe aankoop van aandelen zorgt er volgens MRBB ook voor dat de holding verder kan voldoen aan één van zijn vier kernopdrachten: de Vlaamse verankering van KBC groep. “Voor de land- en tuinbouw, maar ook voor kmo’s en gezinnen, is het belangrijk dat er een sterke financiële groep met beslissingscentrum in België aanwezig en verankerd is”, benadrukt de CEO.
Met de aankoop van de bijkomende aandelen van KBC doet MRBB in elk geval geen slechte zaak. De holding heeft tot nu toe in totaal voor 1,22 miljard euro KBC-aandelen gekocht, met een gemiddelde aankoopprijs van 23,56 euro per stuk. Tegen de koers van eerder deze week van ongeveer 87 euro betekent dat een forse papieren meerwaarde. De participatie was op dat moment ongeveer 4,8 miljard euro waard, zo becijferde De Tijd.

42 miljoen euro naar Boerenbondorganisatie
Extra middelen verstrekken aan de Boerenbondorganisatie was volgens Sels niet mogelijk. Via een vastgelegde methodiek wordt elk jaar een deel van de middelen van MRBB ter beschikking gesteld van Boerenbond en de organisaties daarrond. In 2024 ging het om 42 miljoen euro.
Daarnaast stelt MRBB ook een projectenfonds ter beschikking van de Boerenbondgroep. In 2024 ging het om 4,2 miljoen euro. Dat geld werd onder meer besteed aan onderzoeksprojecten in de land- en tuinbouw, voor de financiering van proefcentra, naar maatschappelijk belangrijke initiatieven als Boeren op een Kruispunt, Groene Zorg, enz. Ook innovatieprojecten die mikken op stikstofreductie werden ermee gefinancierd.
Niet alleen via dit projectenfonds wil MRBB innovatie in de land- en tuinbouw aandrijven. Ook Agri Investment Fund (AIF) speelt daarin een heel belangrijke rol. Het fonds investeert in innovatieve ondernemingsprojecten, die vaak in schoot van start-ups ontstaan, die de competitiviteit van de land- en tuinbouwsector kunnen verbeteren. De bedoeling is om op langere termijn mee te stappen in het kapitaal van dergelijke bedrijven. In 2024 investeerde AIF 11,9 miljoen euro in start-ups.
Voor 2025 wordt de werking van AIF verbreed. “In het verleden lag de focus vooral op biotech-oplossingen met een lange tijd tot marktintroductie”, zei MRBB-voorzitter Sonja De Becker daar eerder over. “Omdat onze landbouwers vandaag al oplossingen nodig hebben, hebben we onze investeringsstrategie uitgebreid om een breder scala aan oplossingen te ondersteunen die sneller op de markt kunnen komen.” Ook het investeringsbudget werd verhoogd met 20 miljoen euro. “Op die manier willen we nog meer impact realiseren voor de verdere verduurzaming en innovatie in de sector”, vult Sels aan.
In 2023 bleek dat amper zes procent van de inkomsten direct gelinkt kon worden aan land- en tuinbouwactiviteiten. In 2024 lag dat vermoedelijk nog lager

Eigen vermogen groeit stevig verder
Door dit positieve resultaat groeide het eigen vermogen van de holding verder. Als we kijken naar de jaarrekening van alleen MRBB, dan is het eigen vermogen gestegen van 3,6 miljard euro naar 3,9 miljard euro. Als we de geconsolideerde jaarrekening bekijken, dan is die zelfs nog rooskleuriger. Het steeg op een jaar tijd van 5,4 miljard euro naar net geen 5,6 miljard euro. De geconsolideerde reserves stegen tot net boven de vijf miljard euro. Tegenover die reserves staan bovendien relatief weinig schulden.
De vaak gehoorde kritiek dat de groep boven Boerenbond rijk wordt op kap van de boeren, spreekt CEO Sels met klem tegen. “In 2023 maakte ik de berekening en daaruit bleek dat amper zes procent van de inkomsten direct gelinkt kon worden aan land- en tuinbouwactiviteiten. Dat zal vorig jaar eerder minder dan meer geweest zijn. In feite maakt MRBB het juist mogelijk dat er volop geïnvesteerd wordt in innovatie zodat de sector kan verduurzamen”, stelt hij. “Dat gebeurt via onze sterke ledenorganisatie die inzet op innovatie in de sector, via het projectenfonds voor onderzoek en ontwikkeling, via Agri Investment Fund, maar ook via onze dochterondernemingen zoals Arvesta, die voluit investeren in de land- en tuinbouw van de toekomst.”
Negatief resultaat van Arvesta
In dat kader valt het alvast op dat Arvesta in 2024 een negatief resultaat behaalde. In de geconsolideerde jaarrekening van de Arvesta-groep is sprake van een negatief resultaat van 21 miljoen euro. Ook in 2023 maakte de bedrijvengroep verlies. Die was toen ruim dubbel zo groot: 43 miljoen euro. Volgens Raf Sels was er in 2023 onder andere sprake van een uitzonderlijke afschrijving, terwijl in 2024 de slechte weersomstandigheden een grote invloed gehad hebben op het resultaat van Arvesta. “Het slechte weer had niet alleen een impact op de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad aan land- en tuinbouwers, maar ook de verkoop in de tuincentra van Aveve leed duidelijk onder het slechte weer.”
Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd
Beeld: Jelle Jansegers