header.home link

ByeByeGrass wil grootste bloemenweide in de Benelux zaaien

22 april 2020

Onder het motto ‘Make Europe Wild Again’, wil ByeByeGrass, een campagne van 'eco-missionaris' Louis De Jaeger, dit jaar de grootste bloemenweide ooit inzaaien in de Benelux. Ze roept daarom iedereen op om vanaf 25 april in zijn tuin bloemen te zaaien en minder het gras te maaien. Ook verschillende landbouwers hebben zich al geëngageerd.

Lees meer over:

ByeByeGrass is een campagne voor minder gazon en meer bloemen in de tuin. Dat is volgens de organisatoren namelijk goed voor de biodiversiteit, de bijen en de vinders. Dit voorjaar wil ByeByeGrass de grootste bloemenweide ooit inzaaien in de Benelux.

Natuurpunt meldde deze week nog dat niet alle vlindersoorten de zachte winter even goed zijn doorgekomen. Het boomblauwtje nam een vliegende start, maar de kleine vos zit op een historisch dieptepunt.

Zachte winters zijn altijd wat "tricky": ze kunnen goed uitdraaien voor vlindersoorten die weinig vorstbestendig zijn, maar minder goed voor soorten die het liefst een lange winterslaap houden. De voorbije winter was droog en citroenvlinders bijvoorbeeld hebben hem probleemloos overbrugd. Ook de boomblauwtjes waren er dit jaar vrij vroeg bij en namen een vliegende start. Het oranjetipje lijkt ook aan een goed jaar bezig te zijn. De kolibrievlinder wordt in vrij hoge aantallen gemeld.

Voor andere vlinders liggen de aantallen laag. Vorig najaar waren er massa's atalanta's aanwezig in Vlaanderen. Verwacht werd dat dit jaar ook zou starten met relatief veel atalanta's, maar die zijn er helemaal niet. Dagpauwogen worden wel gezien, maar met mondjesmaat. De kleine vos lijkt nagenoeg verdwenen.

       

De campagne ByeByeGrass komt dus als geroepen en krijgt alvast de steun van verschillende gemeentes, onder meer Leuven, Kortrijk en Aalst. Maar ook duizenden burgers en boeren doen mee, aldus ByeByeGrass. "Momenteel staat onze teller op meer dan 9 hectare tuinen, 86 hectare landbouwgrond en 1.000 deelnemers."

De aftrap van de campagne wordt gegeven op zaterdag 25 april, waarna er tot 15 juni volop ingezaaid kan worden.

Voor de campagne deelt de stad Leuven momenteel gratis zakjes zaad uit via de bakker. Verschillende gemeentes volgen binnenkort een soortgelijke aanpak. "Zaadjes zijn momenteel niet voor iedereen toegankelijk maar dit is geen probleem. Zo kan je een bloemenweide of bloemrijk grasland creëren door delen van je gazon te laten groeien, dan komen er automatisch wilde bloemen tussen", luidt het. "Wil je toch zaaien? Zorg dan dat je inheemse en liefst autochtone zaadjes koopt. Veel winkels verkopen immers zaadmengsels die prachtig zijn, maar waar de bijtjes en vlinders weinig tot niets mee zijn."


Meer info op www.facebook.com/byebyegrass      

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek