ANB kocht op vijf jaar tijd 110 ha landbouwgrond voor Brabantse Wouden
nieuwsOm het Nationaal Park Brabantse Wouden te realiseren, heeft het Agentschap Natuur en Bos op vijf jaar tijd al 248 hectare grond gekocht. Het betaalde daarvoor in totaal 10,36 miljoen euro. Van de aangekochte grond had 109,7 hectare een landbouwbestemming op het gewestplan. Vlaams Belang wil dat er geen belastinggeld meer wordt aangewend om landbouwgronden op te kopen om te bebossen, stelt de partij tijdens een actie in Beersel vorige week.
In oktober 2023 kreeg Nationaal Park Brabantse Wouden een erkenning van minister Demir. Het park, dat het bestaande Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud met elkaar wil verbinden, zal zich uitstrekken van Wallonië, over de Vlaamse rand, richting Leuven. De komst van het park stuitte al meermaals op protest van lokale landbouwers. Zij hekelden onder meer de aankooppolitiek van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in de regio. Vlak voor de verkiezingen rakelt Vlaams Belang de discussie over de aankoop van landbouwgronden door de Vlaamse overheid nog eens op met een protestactie in het Vlaams-Brabantse Beersel.
Uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt immers dat ANB tussen januari 2019 en februari 2024 in totaal 248 hectare grond aankocht in het gebied van de Brabantse Wouden. Het laatste jaar (tussen januari 2023 en februari 2024) is daar 72,8 hectare bijgekomen. Van de totale aangekochte oppervlakte heeft 114,2 hectare de bestemming natuur of reservaat, 19,6 hectare heeft als bestemming bos en 109,7 hectare met bestemming landbouw. Van alle gronden met een landbouwbestemming was 28 procent verpacht. Dankzij het nieuwe pachtdecreet kan ANB, wanneer het gronden wil bebossen, eenzijdig opzeggen als de wettelijke termijn van negen jaar is verstreken.
Sinds het landbouwakkoord dat de Vlaamse regering in februari heeft gesloten met de landbouworganisaties na het uitbreken van de boerenprotesten begin dit jaar, zijn er afspraken gemaakt dat ANB tot oktober 2024 geen grond met een landbouwbestemming meer zal aankopen. Er is wel een uitzondering voor gronden binnen speciale beschermingszones (SBZ) en in overstromingsgebieden. Die uitzondering geldt niet voor herbevestigd agrarisch gebied.
Vlaams Belang verwacht dat er na de verkiezingen opnieuw gronden zullen aangekocht worden en pachters zullen opgezegd worden. “Minister Demir heeft ervoor gezorgd dat ze met het door haar gewijzigde pachtdecreet en het bosdecreet alle instrumenten in handen heeft om haar slag te slaan”, stelt Slootmans. Om die reden pleit de partij ervoor om de tijdelijke regeling van het landbouwakkoord permanent in de wet te verankeren en uit te breiden naar “gesubsidieerde vzw’s zoals Natuurpunt die eveneens met subsidiegelden massaal landbouwgronden opkopen en zo de toekomst van tal van landbouwbedrijven in gevaar brengen”, zegt Slootmans.
20.000 ha extra natuur onder effectief natuurbeheer deze legislatuur
Volgens het Agentschap Natuur en Bos heeft Vlaanderen “op de valreep de regeringsdoelstelling van 20.000 hectare extra natuur onder effectief natuurbeheer bereikt”. Door de goedkeuring van een uitbreiding met 150 hectare in het natuurreservaat Uitkerkse Polder in Blankenberge werd die kaap overschreden. Tussen 1 oktober 2019 en nu is de oppervlakte onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen gestegen van 91.357 naar 111.450 hectare. Dat is ongeveer 8,2 procent van de totale oppervlakte van Vlaanderen.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) noemt deze versnellingen in het beleid “geen overbodige luxe”. “De meeste habitats en planten- en diersoorten van Europees belang bevinden zich in Vlaanderen in een ongunstige staat van instandhouding”, klinkt het. INBO ziet vooral de fragmentatie van natuur in kleine snippers, te midden van een natuur-onvriendelijk landschap als een structureel probleem. “Vlaanderen bestaat voor 12,5 procent uit gebieden die beschermd en onderling goed verbonden zijn. Een welvarend en dichtbevolkt land als Nederland haalt 16,8 procent. Het streefdoel van de Verenigde Naties is om dit tegen 2030 op te krikken tot 30 procent”, aldus INBO.
Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Toerisme Vlaams-Brabant