Boerenprotest bij inhuldiging Nationaal Park Brabantse Wouden: “Impact voor 200 bedrijven”

Het Nationaal Park Brabantse Wouden werd zaterdag plechtig ingehuldigd, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De doelstelling van het nationaal park om de versnipperde natuurgebieden aaneen te sluiten door middel van ‘verbindende landschappen’ stoot op heel wat kritiek en ongerustheid bij lokale landbouwers. “Gezien de verbindende landschappen hoofdzakelijk in landbouwgebied liggen, vrezen boeren voor een verlies aan landbouwgrond door de natuuruitbreiding”, klinkt het bij Boerenbond. Een 100-tal boeren verzamelden bij de plechtigheid om hun bezorgdheden te uiten.

25 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 maart 2024 19:07 Joris Rigo
Brabantse Wouden Hallerbos

Nadat het Nationaal Park Brabantse Wouden in oktober vorig jaar door Vlaanderen erkend werd, volgde zaterdag de officiële inhuldiging in Tervuren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) duidde tijdens de plechtigheid ook de nieuw opgerichte vzw Parkbureau aan die het masterplan Nationaal Park Brabantse Wouden officieel zal uitvoeren. Het verbinden van de versnipperde natuurgebieden tussen het Hallerbos, het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud en de Dijlevallei en is één van de voornaamste ambities van het masterplan voor de Brabantse Wouden. De erkenning van het gebied als nationaal park moet de natuur beter beschermen en versterken met dus minder versnippering en meer bos en natuur. Hoewel er plaats zou zijn voor “duurzame recreatie en landbouw” leeft er heel wat ongerustheid bij de betrokken boeren.

Ongeveer 10.000 hectare landbouwgrond is opgenomen binnen de perimeter van het nationaal park

Els Corbeels - Boerenbond Vlaams-Brabant

Verbindende landschappen

“Het masterplan van het Nationaal Park Brabantse Wouden voorziet 11 ‘verbindende landschappen’ die een natuurlijke corridor moeten vormen om de versnipperde natuur te verbinden. Daarbij wordt extra natuur gecreëerd door bijkomende gronden te bebossen, hoofdzakelijk in landbouwgebied”, weet Els Corbeels, provinciaal secretaris Boerenbond Vlaams-Brabant. “Ongeveer 10.000 hectare landbouwgrond is opgenomen binnen de perimeter van het nationaal park. Zo’n 200 landbouwbedrijven die actief zijn in de verbindende landschappen zullen mogelijk een impact ondervinden.”

Voor de verbindende landschappen zijn inrichtingsschetsen ontwikkeld die illustreren hoe de natuurverbindingen gerealiseerd moeten worden. Aan de hand van de schetsen zal in de periode 2024-2029 overleg plaatsvinden met alle betrokken gebruikers en eigenaars om te bekijken of vrijwillige natuurcreatie kan worden gerealiseerd. “Wanneer tegen 2030 zou blijken dat vrijwillige maatregelen onvoldoende effect hebben, kan men dwingendere instrumenten hanteren om die doelstelling alsnog te realiseren. Het is nog niet bepaald welke instrumenten ingezet zullen worden, maar het zou bijvoorbeeld kunnen door middel van onteigening, landinrichting of een Ruimtelijk Uitvoeringsplan”, aldus Corbeels.

Boerenprotest

Het nieuwe park moet de Belgische bossen weerbaarder maken tegen klimaatverandering en de lokale gemeenschap ten goede komen, maar bij de betrokken landbouwers op het terrein heerst grote ongerustheid. Een honderdtal lokale landbouwers hielden daarom een stil protest tijdens de officiële inhuldiging. De boeren vragen om rekening te houden met de landbouwsector en om voldoende ruimte te houden om te ondernemen. “Veel landbouwers vrezen voor de negatieve gevolgen van het nationaal park zoals grondverlies door de aanleg van de verbindende landschappen”, vertelt Corbeels.

Toen Demir naar huis wilde, zat ze ingesloten door het boerenprotest. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De politie zou de minister in veiligheid hebben moeten brengen waarbij ze haar eigen wagen en chauffeur achterliet.

Sponsor Amazon

Nog een opvallend weetje: naast de jaarlijkse subsidie van 600.000 euro ontvangt het nationaal park steun van de Amerikaanse e-commercegigant Amazon. De webwinkelreus voorziet 1,1 miljoen euro voor het behoud en bescherming van het Nationaal Park Brabantse Wouden. Het gaat om het eerste project in België van het Right Now Climate Fund (RNCF), dat wereldwijd initiatieven financiert die de natuur beschermen en herstellen.

De middelen van Amazon zullen onder meer gaan naar de aanplanting van 30.000 bomen tussen reeds bestaande wouden, om zo corridors te creëren voor wilde dieren zodat de biodiversiteit kan floreren en de oude bossen veerkrachtiger zullen worden.

Het Nationaal Park Brabantse Wouden omvat ook 100 vierkante kilometer landbouwgrond. De financiële steun van Amazon helpt 30 boerderijen om te investeren in een duurzame landbouwaanpak. Dat zal de hoeveelheid koolstof die in de bodem is opgeslagen verbeteren, zorgen voor een betere bescherming tegen overstromingen, en de biodiversiteit versterken. Het verduurzamen van landbouw wordt beschouwd als een cruciale methode om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ​

Welke rol krijgt landbouw in de nationale parken?
Uitgelicht
Vlaanderen krijgt vier gloednieuwe nationale parken. Dat landbouw impact zal ondervinden van die nationale parken die in eerste instantie een natuurkern van minstens 5.000 hec...
17 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek