header.home link

Nog 13 kandidaten in de running voor erkenning Nationaal Park of Landschapspark

Van de 23 dossiers die in september vorig jaar werden ingediend voor een erkenning als Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen, zijn er 13 geselecteerd voor de volgende ronde. Tegen midden 2023 moet duidelijk zijn welke gebieden effectief erkend worden. Dat melden Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en haar collega van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

12 januari 2022  – Laatste update 13 januari 2022 9:54

Eerste schifting

De vorig jaar ingediende dossiers werden door een jury onder de loep genomen, om te bekijken of ze aan de voorwaarden voldeden. Een Nationaal Park bijvoorbeeld moet minstens 5.000 hectare groot zijn, met doorgroeimogelijkheid tot 10.000 hectare, en de klemtoon ligt er op natuur en biodiversiteit. "Kandidaten waarbij de afstand tot de basisvoorwaarden (nog) te groot bleek op het vlak van natuurontwikkeling, effectieve oppervlakte natuurkern of het partnerschap, werden niet geselecteerd", klinkt het in een persbericht.

Zes van de tien kandidaten voor erkenning als Nationaal Park Vlaanderen blijven in de running: het bestaande Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland, Brabantse Wouden, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei en Taxandria. Dat betekent dat er vier kandidaten afvallen: Grote Netewoud, Brugs Polderland, Demervallei en Rivierenland.

De dertien mogelijke Landschapsparken werden herleid tot zeven: Boerenlandschap Pajottenland, Grenzeloos Bocagelandschap, Hart van Haspengouw, Kempen-Broek, RivierPark Maasvallei, Vlaamse Ardennen en Zwinstreek. In een Landschapspark, dat minimaal 10.000 hectare groot moet zijn, ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied (recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen ...). De zes kandidaten die afvallen zijn Bulskampveld, De Merode, de Westhoek (van de bergen naar de zee), Kleine en Grote Nete, de Wijers en Grenzeloze Getevallei.

kaart nationale parken landschapsparken

Naar 4 Nationale Parken en 3 Landschapsparken

De geselecteerde kandidaten krijgen nu begeleiding en 100.000 euro ondersteuning om een masterplan en een operationeel plan op te stellen. In het voorjaar van 2023 worden die plannen beoordeeld, en midden 2023 volgt de erkenning. Het is de bedoeling dan vier Nationale Parken en drie Landschapsparken aan te duiden. 

"Na deze jurybeoordeling is meer dan ooit duidelijk dat de potentie van onze natuur en onze prachtige landschappen en erfgoed groot is. We moeten ze dan ook voluit benutten", zegt minister Demir in het persbericht. "Een Vlaams Park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde, het is ook een economisch rendabel 'product' en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling."

"Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken", zegt minister Diependaele. "De sterke kandidaturen voor de titel van Landschapspark vormen een garantie dat het verhaal van een dorp, een stad, een natie ook in de toekomst verteld blijft worden."

De afvallers worden niet in de steek gelaten, beklemtoont Demir. "Gebiedscoalities zoals De Wijers, Bulskampveld, Kleine en Grote Nete zijn ook zonder statuut van Vlaams Park van bijzonder grote meerwaarde en leveren prachtig werk. De komende jaren kunnen ze waar nodig dan ook op goede samenwerking met en steun van onze Vlaamse diensten rekenen." In een latere fase kunnen ze mogelijk alsnog een erkenning krijgen. 

2 jury's met experten

De jury voor de Nationale Parken werd voorgezeten door econoom Geert Noels. Hij werd bijgestaan door onder meer Janneke van Montfort (manager Nationale Parken Bureau Nederland), Georgette Leltz (Directeur Nationaal Park Hollandse Duinen), Luc Bas (Europees directeur van de natuurkoepel IUCN), Jan van der Borg (hoogleraar toerisme in Leuven en Venetië), bouwmeester Eric Wieërs en Hans Van Dyck (professor gedragsecologie en natuurbehoud aan de UCL). Ook experten van de Vlaamse overheid werden betrokken.

Sylvie Van Damme, onderzoeker landschapsontwerp van de hogescholen HOGent en HOWest, was juryvoorzitter voor de Landschapsparken. Zij kon rekenen op de kennis van onder andere Theo Spek (professor landschapsgeschiedenis universiteit Groningen), Adriaan Haartsen (directeur Nederlands adviesbureau Lantschap), Sebastien Lizin (assistent professor omgevingseconomie Universiteit Hasselt) en Filip De Rynck (hoogleraar bestuurskunde Universiteit Gent). Ook zij werden bijgestaan door overheidsexperten.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek