Tussentijdse balans Fit for 55: "Meer klimaatinspanningen nodig, ook in landbouw"
nieuwsDe Europese Unie moet de inspanningen opschroeven als het haar eigen opgelegde klimaatdoelstellingen wil halen. Ook in de landbouwsector daalt de uitstoot niet snel genoeg. Dat blijkt uit de eerste tussentijdse balans van het Fit for 55-pakket, een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, door het European Scientific Advisory Board on Climate Change, een wetenschappelijk comité dat de EU zelf heeft aangesteld.
13 aanbevelingen
De wetenschappers lijsten in totaal 13 aanbevelingen op voor een betere implementatie van de klimaatdoelstellingen. Zo moeten Europese lidstaten hun nationale energie- en klimaatplannen aanscherpen en implementeren om zo de Europese doelstelling te halen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen.
Daarnaast moeten een aantal belangrijke initiatieven binnen de EU-instellingen nog finale goedkeuring krijgen. Voorts moeten Europese beleidsmakers ook werk maken van een uitfasering van subsidies voor fossiele brandstoffen. Die bedragen namelijk nog steeds om en bij de 50 miljard euro per jaar. Ook ander beleid dat fossiele brandstoffen stimuleert, moet op de schop. De wetenschappers willen ook dat er aanpassingen komen aan het Emissions Trading System (ETS), het Europese systeem waarbij uitstoters emissierechten moeten betalen.

Landbouwuitstoot daalt niet snel genoeg
De adviesraad stelt verder vast dat de uitstoot in de landbouw niet snel genoeg daalt, vooral door het ontbreken van de nodige financiële stimulansen voor landbouwers. Dat terwijl Europese bossen minder en minder koolstof kunnen opslaan doordat ze ouder worden en meer te lijden hebben onder de gevolgen van de klimaatverandering.
Om dit aan te pakken beveelt de Adviesraad aan om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU beter af te stemmen op de klimaatambities van de EU, onder meer door de steun te verschuiven van emissie-intensieve landbouwpraktijken zoals veeteelt naar producten en activiteiten met een lagere uitstoot. Voorts stelt de adviesraad voor om ten laatste tegen 2031 een vorm van emissietaks te heffen op bepaalde producten uit landbouw en bosbouw.
Professor Jette Bredahl Jacobsen, één van de vicevoorzitters van de adviesraad, merkt op: "We kunnen klimaatneutraliteit niet bereiken zonder sterkere mitigatiemaatregelen, ook in de landbouw. Boeren en landbeheerders moeten sterker worden aangemoedigd om emissies te verminderen. Dit kan worden bereikt door een prijs te zetten op emissies en door uitstootverwijderingen in deze sectoren te belonen.”
Race tegen de klok
"De EU heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt bij het versterken van haar klimaatbeleidskader. Maar klimaatneutraliteit bereiken tegen 2050 is een race tegen de klok, en we kunnen het ons niet veroorloven om nu achterover te leunen”, vult professor Ottmar Edenhofer, voorzitter van de adviesraad, aan. “Om op koers te blijven, moeten we ervoor zorgen dat de huidige maatregelen in overeenstemming zijn met onze langetermijndoelstellingen en moeten we ons gaan voorbereiden op nog grotere reducties na 2030.”

Bron: Belga / eigen berichtgeving