Milieubewust melkvee en algenkweek bombardeert boeren uit Temse tot Klimaatkoploper 2023

Landbouwers Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeester zijn Klimaatkoploper 2023.  Boerenbond, Cera & KBC feliciteren Kris en Ginny voor hun milieuvriendelijke landbouw. Met hun mix van melkvee, algenkweek, koolstofopslag en agroforestry konden ze de jury overtuigen. Als ambassadeur zullen zij de komende jaren de stem van de sector worden op vlak van klimaat.

6 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 december 2023 13:00 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Kris Heirbaut186_c_MarcoMertens-web

Weinig mensen liggen zo hard wakker van klimaatverandering als de landbouwers. Overstroomde akkers, hittestress bij dieren, fruit verbrand door de zon, oogsten mislukt door droogte, enz. Alle gevolgen voelen ze vanop de eerste rij. Daarom nemen vele landbouwers maatregelen om hun klimaatimpact te verminderen én om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de veranderende omstandigheden.

Boerenbond, Cera en KBC gingen begin 2023 op zoek naar “Dé Klimaatkoploper 2023”.  Met als doel een mondige land- of tuinbouwer te vinden die al zeer actief en gedreven werkt rond en met het klimaat. Er werd gezocht naar een landbouwer die ecologie en economie hand in hand laat gaan en een inspiratiebron wordt voor collega-land- en tuinbouwers.

De vakjury, bestaande uit Joris Relaes (Administrateur-generaal van ILVO), Hilde De Wachter (Freelance journalist), Steven Vromman (Low Impact Man) en Pascal Boeckx (Professor UGent), screende diverse inzendingen en koos daaruit vijf beloftevolle kandidaten. Het ging om Nele Devoghel uit Laakdal, Mark Nickmans uit Halen, Jos Depotter uit Koksijde, Karel D’Hooghe uit Zele en de uiteindelijke winnaars Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeerster uit Temse.

Korte keten en koolstoftechnieken

Kris en Ginny konden de vakjury overtuigen met hun bedrijf dat niet enkel specialiseert in melkvee, maar ook aan algenkweek, koolstofopslag en agroforestry doet. Ook de korte keten ligt hen nauw aan het hart, want ze baten samen een hoevewinkel uit.

De boeren zetten een deel van hun akkerland om in een permanente teelt van grasklaver met kruiden, wat de opslag van koolstof in de bodem stimuleert. De koeien worden acht uur per dag beweid. De geteelde grassen, klaver en kruiden voorzien de koeien van een rantsoen dat van nature uit voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bestaat.

De mengteelten hebben geen sproeistoffen en geen kunstmest nodig. Op een ander perceel doen ze aan agroforestry. Over drie rijen verspreid capteren 175 bomen heel wat koolstof. Tussen de rijen staan er voedergewassen. Jaarlijks compenseren ze op die manier 34 ton CO2.

We beseffen dat landbouwactiviteiten impact hebben, maar zien ook dat landbouwers een deel van de oplossing zijn

Lode Ceyssens - Boerenbond

Ook de CO2 die vrijkomt bij de motor van de pocketvergister wordt opgevangen en aangewend als grondstof voor de algenproductie. Deze algen vormen een bron van voor de mens eetbare plantaardige eiwitten. De pocketvergister beperkt de methaanuitstoot van de mest en zet deze om in groene stroom die gebruikt wordt voor de andere bedrijfsactiviteiten. Zo wordt de elektriciteit onder andere gebruikt voor de productie van hoeve-ijs die in de korte keten in de eigen hoevewinkel wordt verkocht.

Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens feliciteert de verdiende winnaars: “Landbouwers voelen als eerste de impact van het veranderende klimaat. Het is dus niet verwonderlijk dat velen van hen al heel wat klimaatinspanningen leveren. We beseffen dat landbouwactiviteiten impact hebben, maar zien ook dat landbouwers een deel van de oplossing zijn. Kris en Ginny zijn daar het perfecte voorbeeld van. Hun verhaal is inspirerend en verhelderend voor zowel het grote publiek als hun collega-landbouwers. We zijn trots om hen naar voor te schuiven als onze klimaatkoploper.”

Uitgespit: circulaire bedrijfsvoering en algenteelt bij Hoeveproducten Heirbaut
Uitgelicht
Bij Hoeveproducten Heirbaut in Temse kozen Kris en Ginny resoluut voor een meer circulaire bedrijfsvoering. Soja en maïs verdwenen uit het rantsoen, er kwam een biovergister e...
19 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Marco Mertens

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek