Europa wil boost voor koolstoflandbouw: "Koppel er verdienmodel aan"

Het Europees parlement stemt voor een certificeringskader inzake koolstoflandbouw. Bedoeling is om deze landbouwvorm te stimuleren, te categoriseren en op te volgen. Koolstoflandbouw is een milieuvriendelijke landbouwvorm die Europa mee op weg moet helpen naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 17:20 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
koolstoflandbouw bodem Contracts2.0

Koolstoflandbouw is een landbouwvorm met aandacht voor het binden van koolstof in de bodem. Dit moet de bodemkwaliteit verbeteren en kan klimaatverandering tegengaan. Boeren die kiezen voor deze landbouwvorm zullen bijvoorbeeld verminderd of niet ploegen, vanggewassen planten of inzetten op landbouwvormen zoals agroforestry of boslandbouw. Europa wil deze landbouwvorm nu stimuleren en in kaart brengen.

Deze week heeft het Europees Parlement zijn standpunt bepaald over een nieuw certificeringskader voor koolstoflandbouw. Met 448 stemmen voor, 65 tegen en 114 onthoudingen stemden de Europese parlementsleden in met het opzetten van een systeem om de EU beter in staat te stellen koolstofverwijderingen te kwantificeren, monitoren en verifiëren. "Dit moet helpen om het gebruik ervan te vergroten, vertrouwen op te bouwen bij belanghebbenden en de industrie en greenwashing tegen te gaan", klinkt het.

Nu het EU-parlement zijn standpunt heeft ingenomen, is het klaar om de onderhandelingen met de Europese lidstaten hierover te beginnen.

Volgens Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) kan een degelijk Europees kader een flinke duw in de rug geven aan deze milieuvriendelijke landbouwvorm. "Koolstoflandbouw kan haar steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt hij. “Dat doet het door meer CO2 op te vangen in de grond en het risico op natuurrampen, veroorzaakt door klimaatopwarming, zoals droogte of overstromingen te beperken. Er moet echter ook een verdienmodel aan verbonden zijn dat iets oplevert voor de boeren.”

“Daarom vraagt het Europees Parlement dat koolstofuitstoot adequaat gereguleerd wordt om greenwashing te voorkomen”, zegt Vandekendelaere. “Dit vergt een robuust certificeringskader en aanzienlijke inspanningen op vlak van monitoring, geldigheid, aansprakelijkheid en transparantie. Maar daar is meer ambitie voor nodig dan wat de Europese Commissie tot nu aan de dag legt voor het nodige toezicht op een toekomstig EU-koolstoflandbouwsysteem dat in de praktijk tot een win-winsituatie moet leiden voor de boer en het klimaat", klinkt het kritisch.

Hagelandse landbouwers leren kneepjes van ‘carbon farming’
Uitgelicht
Tussen 2019 en 2023 werden twintig landbouwers uit Zuid-Hageland begeleid door Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de Bodemkundige Dienst van België. Ze leerden er hoe ze bij...
26 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek