“Koolstoflandbouw mag geen extra verplichting worden bovenop alle andere”

Koolstoflandbouw kan een aanvullende en vrijwillige optie zijn voor de productiemethoden in de land- en bosbouw en dus een deel van de oplossing om de Europese klimaatdoelstellingen te bereiken. Dat is één van de conclusies van het Europarlement in het nieuwe rapport over koolstoflandbouw.

20 april 2023  – Laatste update 20 april 2023 15:28
Lees meer over:
bodem-grond-koolstofopslag-aarde-1280

Het Europees Parlement heeft deze week in Straatsburg een eigen rapport over duurzame koolstoflandbouw goedgekeurd. Het rapport benadrukt dat de hoogste prioriteit voor de land- en bosbouwsector moet blijven liggen bij de continuïteit van de voedselvoorziening en hernieuwbare grondstoffen en dat koolstoflandbouw een goede extra optie kan zijn.

De maatregelen om te investeren in koolstofkringlopen moeten ook aantrekkelijk, flexibel en gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Bovendien mogen via koolstofkringloop beschikbare certificaten alleen worden uitgedeeld aan bedrijven in de landbouwwaardeketen die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de beperking van de klimaatverandering en dat zullen blijven doen, om greenwashing te voorkomen. De certificering van koolstofverwijdering moet zo eenvoudig mogelijk worden opgezet en mag niet leiden tot onevenredige administratieve lasten voor landbouwers en boseigenaars. Tot slot is het van belang om rekening te houden met de verschillende uitgangspunten en omstandigheden van de lidstaten.

“De vele landbouwgronden in Europa zijn ook een troef in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v). “Technieken zoals koolstoflandbouw kunnen daar hun steentje aan bijdragen door het risico op natuurrampen, veroorzaakt door klimaatopwarming, zoals droogte of overstromingen te beperken. Er moet echter ook een verdienmodel aan verbonden zijn dat iets oplevert voor de boeren. Het mag geen extra verplichting worden bovenop alle andere verplichtingen onder het GLB beleid en de Farm-to-Forkstrategie. De Europese Commissie moet werk maken van certificering van koolstofverwijdering die werkt op het terrein en tot een win-win kan leiden voor zowel de natuur als de boer.”

klimaatneutraal

Het rapport kadert in de plannen van de Europese Commissie rond duurzame koolstofkringlopen. Om de gevolgen van onze CO2-uitstoot te compenseren, zal de EU haar afhankelijkheid van fossiele koolstof immers drastisch moeten verminderen, de koolstofkweek moeten opvoeren om meer koolstof in de natuur op te slaan en industriële oplossingen moeten bevorderen om koolstof op een duurzame en controleerbare wijze te verwijderen en te recycleren. Het verwijderen en opslaan van meer koolstof uit de atmosfeer, de oceanen en de kustwateren is essentieel om de wettelijk bindende verbintenis van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, zoals uiteengezet in de Europese Green Deal, te verwezenlijken.

Raadpleeg het volledige rapport van het Europees Parlement.

Uitgespit: carbon farming
Uitgelicht
Carbon farming of koolstoflandbouw heeft als doel zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen en het onder de vorm van organische koolstof, in de bodem vast te leggen. Uitgespit...
14 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek