header.home link

Brabantse Hallerbos wordt natuurreservaat

22 september 2021

Het bekende Hallerbos krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de status van natuurreservaat. Het gaat om een technische aanpassing aan het beheerplan, die het bos een betere bescherming moet bieden. Bovendien zorgt de erkenning als reservaat ervoor dat het gebied in principe tot in de eeuwigheid van deze bescherming kan genieten, aldus minister Demir.

Lees meer over:
hallerbos-1280

Het Hallerbos is vooral bekend voor de jaarlijkse bloemenpracht tijdens de lentebloei van de Wilde Hyacint. "Maar ook zonder hyacinten is het naar Vlaamse normen met bijna 600 hectare een groot en bijzonder waardevol bos. Als één van de typische Brabantse wouden is het een oud bos dat al eeuwen zonder onderbreking bos is. Hierdoor is het een echte hotspot voor zeldzame en minder zeldzame biodiversiteit. Met vier bosbeekjes die er ontspringen, herbergt het domein een mooie mix van valleibos, drogere bostypes, nat hooiland en heischrale vegetaties. Nu wil ik er voor zorgen dat het bos ook de best mogelijke bescherming geniet", zegt Demir.

Het bos wordt al decennia beheerd volgens gedetailleerde beheerplannen. Demir maakt gebruik van een technische herziening van het beheerplan om het bos beter te beschermen en het de status van natuurreservaat toe te kennen.

Ik wil er voor zorgen dat het bos de best mogelijke bescherming geniet

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

Patrick Huvenne, regiobeheerder bij Natuur en Bos, is de minister dankbaar voor die beslissing: “Dit is ook een erkenning voor onze inspanningen. Het Hallerbos wordt natuurlijk geapprecieerd door een breed publiek. Bij deze erkenning hoort ook een goedgekeurde toegankelijkheidsregeling die vastlegt via welke routes wandelaars, ruiters en fietsers kunnen komen genieten van het Hallerbos.”

De minister koestert overigens nog ambitieuze plannen voor de verdere versterking van het bos. "Als onderdeel van het Vlaamse Actieplan Ecologische Ontsnippering wil ik, samen met de minister van Mobiliteit, de bouw van een ecorecreaduct over de Brusselse Ring realiseren. Dat ecorecreaduct zal de 2 helften van het Hallerbos verbinden. In de volgende 3 winters zullen we het Hallerbos door bijkomende bosuitbreiding elk jaar een beetje meer met de nabije natuurdomeinen verbinden."

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek