Open VLD en Boerenbond: “Vlaamse overheid mee oorzaak van stijgende grondprijzen”

De Vlaamse overheid is mee de oorzaak van de explosief stijgende prijzen van landbouwgrond. Dat zeggen Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en Open VLD-parlementslid Steven Coenegrachts. In 2020 werd zo voor 684 hectare landbouwgrond aangekocht, blijkt uit de cijfers van Coenegrachts.

9 september 2021  – Laatste update 10 september 2021 9:53
Lees meer over:

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) kocht 1.090 hectare grond in 2020 en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) nog eens 523 hectare. Een derde van de oppervlakte dat werd verworven door ANB is landbouwgrond. Bij VLM gaat over 63 procent landbouwgrond. Samen kochten de Vlaamse overheidsdiensten dus voor 684 hectare landbouwgrond aan. In totaal werd 74 miljoen euro besteed.

Voor Steven Coenegrachts, die de cijfers opvroeg bij Omgevingsminister Demir (N-VA), is het duidelijk dat de aankooppolitiek van de Vlaamse overheid mee verantwoordelijk is voor de stijgende prijzen van landbouwgrond. “Landbouwgrond is al zo schaars en dan drijft de overheid nog eens zelf de prijs op”, zegt hij aan Het Belang van Limburg.

Brabantse wouden

Vooral in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant is de ANB actiever dan voorgaande jaren. In Limburg werd zo 266 hectare grond aangekocht, het hoogste cijfer sinds 2012. Iets meer dan de helft of 138 hectare daarvan is ingekleurd als landbouwgrond.

steven coenegrachts profielfoto

Landbouwgrond is al zo schaars en dan drijft de overheid nog eens zelf de prijs op

Steven Coenegrachts - Vlaams Parlementslid Open VLD

In Vlaams-Brabant is de stijging nog opmerkelijker: daar kocht het Agentschap 349 hectare grond. Bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren en de grootste aankoop ooit in die provincie. In Vlaams-Brabant gaat het om 41 procent landbouwgrond of 143 hectare. Pittig detail: in Vlaams-Brabant stegen de prijzen van de landbouwgronden met 13,4 procent het snelst in de eerste jaarhelft van 2021, voor het eerst tot boven de 50.000 euro.

"Agressieve aankooppolitiek"

De cijfers lijken te ondersteunen wat Boerenbond-voorzitster Sonja De Becker de ‘agressieve’ aankooppolitiek van het Agentschap Natuur en Bos noemt. “De toegang tot grond is al een belangrijk knelpunt voor onze (jonge) boeren. Landbouwgrond in Vlaanderen is bijzonder schaars en staat stevig onder druk als ‘restgrond’ voor allerhande andere initiatieven. Daar komt de laatste jaren nog eens de zeer agressieve aankooppolitiek van ANB bovenop waardoor landbouwgrond moet wijken voor bosuitbreiding, een opbod aan Vlaamse parken en compensaties allerhande. Hierdoor drijft de Vlaamse overheid zelf de prijs van landbouwgrond op tot een prijsniveau dat voor boeren onmogelijk nog te rendabiliseren valt”, zegt De Becker.

Voor Steven Coenegrachts moet de Vlaamse overheid gronden kunnen blijven verwerven, maar niet om te bebossen: “VLM doet dat in het kader van grondenruil, de vraag is vooral wat Natuur en Bos doet met die gronden? Als ze die bebossen - en dat gebeurt best vaak - dan verkleint het landbouwareaal. En je kan als overheid niet zo actief tussenkomen in de prijs van de productiemiddelen van een enkele economische sector. Als ze die opnieuw aan landbouwers geven met de vraag om minder te besproeien en te bemesten omwille van de nabijheid van een natuurgebied zie ik minder een probleem. Ik zal hier in het parlement meer klaarheid over vragen.“

Uit een vorige parlementaire vraag bleek alvast dat voor het plantseizoen 2020-2021 meer dan de helft van de nieuwe bebossing (111ha) op landbouwgrond gebeurde.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang Van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek