header.home link

Boerenbond bekritiseert opkoop landbouwgrond zonder overleg

7 januari 2021

Op Driekoningendag verzamelden verschillende tractoren in het Vlaams-Brabantse Huldenberg. De boeren overhandigden hun nieuwjaarsbrief met hun bezorgdheden aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De landbouwgrond in de regio staat onder druk en wordt opgekocht door de overheid, zonder overleg met de sector, klinkt het.

Lees meer over:
boerenruimte-front-1250

Met hun actie vragen de lokale landbouwers ruimte om te ondernemen. De Vlaamse overheid is van plan om drie Brabantse Wouden, het Hallerbos, Meerdaalwoud en Zoniënwoud met elkaar te verbinden. “De overheid heeft voor het project Brabantse Wouden heel wat landbouwgronden opgekocht in deze regio, omdat ze zo'n 500 hectare bosuitbreiding willen realiseren”, zegt provinciaal secretaris van Boerenbond Vlaams-Brabant Els Corbeels.

meerruimte-tractor-1250

De landbouworganisatie is niet tegen dit project, maar ze vindt dat bossen en bomen op de juiste plaats moeten komen, met respect voor de verschillende ruimtegebruikers. Dat gebeurt volgens Boerenbond nu niet. Nu koopt de Vlaamse overheid, zonder overleg, waardevolle landbouwgronden op. “Wij voelen ons machteloos en zien onze kostbare gronden verloren gaan.”

Landbouwgrond te duur

Eén van de actievoerders is Jo Vanacker. De 21-jarige landbouwer is van plan om het bedrijf van zijn ouders over te nemen. “Wij worden als landbouwers geteisterd door de aankopen van de overheid”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. “Zonder ons medeweten worden landbouwgronden opgekocht. Vervolgens krijgen we een briefje in de bus met de boodschap dat we een bepaald perceel niet meer mogen aanraken.”

Met de concurrentie van de overheid wordt rendabel boeren onmogelijk in onze regio

Jo Vanacker - Landbouwer

Hij hekelt ook de prijzen van de landbouwgrond. “Die worden zo duur gemaakt dat wij er als jonge landbouwers niet in slagen om dat te kunnen betalen. Als deze trend zich voortzet, betekent dit op termijn een ramp. Zo gaat er voor ons heel wat vruchtbaar gebied verloren. Schaalvergroting in de landbouw is al enkele jaren een feit, maar met de concurrentie van de overheid wordt rendabel boeren eigenlijk onmogelijk in onze regio. Het zit alle landbouwers die hier vandaag aanwezig zijn dan ook bijzonder diep.”

boerruimte-nieuwjaarsbrief-ANB-1250

“Schade maximaal beperken”

ANB heeft begrip voor de frustraties en is tevreden met de uitnodiging van de landbouwers voor een gesprek. “Daar staan we echt voor open”, zegt regiobeheerder Bart Meuleman. Hij wijst erop dat ze een versnelling hoger zijn geschakeld in het aankopen van terreinen. “Ik ontken absoluut niet dat de boeren daar door geraakt worden, maar wij trachten dat tot het minimum te beperken.”

Het Agentschap houdt zo veel als mogelijk rekening met het agrarisch gebied van de landbouwers. “We proberen die te ontwijken. Van de plateaus blijven we af, maar het klopt ook dat in de valleigebieden er een bepaald percentage landbouwgrond wordt ontnomen. Alles gebeurt altijd in dialoog. Er is ontzettend veel respect voor de boeren, dus ook in de toekomst blijven we overleggen”, besluit hij.

Bron: Het Nieuwsblad / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek