Bebossing gebeurt vooral in landbouwgebied

Er werd in het plantseizoen 2020-2021 zowat 205 hectare bos aangelegd in Vlaanderen, of 2,5 keer meer dan in de drie vorige plantseizoenen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Bart Van Hulle (Open Vld). Meer dan de helft van die nieuwe bebossing door ANB gebeurde echter op landbouwgrond (111 ha). “Dat er meer bebost wordt, is zeer goed. Maar de Vlaamse overheid zou dit best eerst doen in natuur- en bosgebied”, aldus Van Hulle. “Het kan niet de bedoeling zijn om vruchtbaar landbouwareaal verloren te laten gaan op een moment dat de grondprijzen de pan uitswingen en jonge boeren meer dan ooit worstelen om betaalbare landbouwgrond te vinden.”

23 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 juli 2021 13:46
Lees meer over:
bosbouw-bomen-opfok-1280

De hoeveelheid nieuwe bosaanplant op landbouwgrond verdriedubbelde tegenover de drie vorige plantseizoenen. Het ging om 111 hectare tegenover gemiddeld 35 hectare. De hoeveelheid nieuwe bosaanplant in natuur- en bosgebied nam daarentegen slechts toe van een gemiddelde van 42 hectare in de vorige jaren tot 71 hectare in het plantseizoen 20-21. 

In de afgelopen tien jaar is er in de beschermde Natura 2000 gebieden meer bos omgezet in natuur (710 hectare) dan dat er natuur werd omgezet in bos (530 hectare). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er bos werd gekapt voor omzetting in heidelandschap, stelt Van Hulle.

Hij pleit voor een optimalisatieoefening binnen de gronden die bestemd zijn voor natuur. "Eén derde van als bos bestemd gebied is niet bebost: 14.550 hectare op een totaal van 43.350 hectare. Daar zijn dus nog enorme mogelijkheden voor extra bebossing", zegt hij, terwijl hij verwijst naar het regeerakkoord dat stelt om eerst en vooral in te zetten op bebossing van niet-beboste gebieden, die wel als bos bestemd zijn.

Eén derde van als bos bestemd gebied is niet bebost. Daar zijn dus nog enorme mogelijkheden voor extra bebossing

Bart Van Hulle - Parlementslid Open Vld

"Nieuwe bosaanplant door de Vlaamse overheid zou dus eerst in bos- en natuurgebied moeten gebeuren en niet op landbouwgrond", vindt het parlementslid. "Onze landbouwsector moet zoveel mogelijk kansen krijgen om zich op die grond te ontwikkelen. We mogen niet vergeten dat de sector zorgt voor een tewerkstelling van meer dan 150.000 mensen en een positief exportoverschot van 6,3 miljard euro. Vandaag staat ze echter voor enorme uitdagingen inzake ruimtegebruik."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek