België onthoudt zich bij stemming over natuurherstelwet

Het ziet ernaar uit dat de lidstaten van de Europese Unie het twee weken geleden bereikte politieke akkoord over een natuurherstelwet woensdag gaan goedkeuren. België lijkt zich opnieuw te zullen onthouden, net als tijdens de bespreking van een eerdere versie van de tekst. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil geen beslissing nemen over de natuurherstelwet zolang de resultaten van de impactstudie die Vlaanderen heeft besteld, er niet zijn.

21 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 november 2023 17:58 Griet Lemaire
Lees meer over:

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad (de lidstaten) bereikten samen met de Europese Commissie in de zogenaamde triloogonderhandelingen op 9 november een akkoord over de veelbesproken natuurherstelwet. Die is bedoeld om de achteruitgang van de Europese natuur af te remmen en te herstellen, maar kwam afgelopen voorjaar in woelig vaarwater terecht. België was een van de landen die voorbehoud aantekenden, vooral vanwege de bezorgdheid in Vlaanderen dat te weinig rekening wordt gehouden met de impact van de wet op dichtbevolkte gebieden.

Vlaanderen noopt België tot onthouding

Woensdag wil Spanje, als tijdelijk voorzitter van de Raad, het akkoord laten goedkeuren door de lidstaten. Dat moet gebeuren tijdens een vergadering van het zogenoemde Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper). Spanje is ervan overtuigd dat voldoende lidstaten het akkoord steunen om de benodigde gekwalificeerde meerderheid te halen (minstens 55 procent van de lidstaten, die samen goed zijn voor zeker 65 procent van de EU-bevolking).

België is één van de landen die voor een onthouding zal kiezen, laat minister Demir weten. "Afgelopen vrijdag kregen we de tekst en morgen wil men al dat we kleur bekennen. Erg serieus kan je dat niet noemen", zegt ze. Het Belgische standpunt wordt door alle deelstaten samen bepaald. Als die het niet unaniem eens zijn, moet ons land zich noodgedwongen onthouden. Zo ook morgen dus, maakt Demir duidelijk.

Wachten op impactanalyse

Meteen nadat het politieke akkoord twee weken geleden bereikt was, liet Demir een impactanalyse bestellen. “Deze analyse moet duidelijk maken wat de natuurherstelwet voor onze regio betekent en of er voldoende flexibiliteit blijft om investeringen te doen in natuurherstel zonder economische groei te fnuiken”, aldus de minister. “Van zodra de teksten afgelopen vrijdag werden voorgelegd, hebben we de impactanalyse opgestart.” Demir stelt vast dat de Commissie ervoor heeft gekozen “om de tijdsdruk te verhogen en nog deze week antwoord te verwachten van de lidstaten”.   

Ze wil deze impactanalyse dan ook afwachten vooraleer Vlaanderen "kleur bekent". De minister herhaalt daarbij dat ze een principieel voorstander is van een Europese natuurherstelwet en tevreden is dat tijdens de onderhandelingen richting het Vlaamse standpunt is opgeschoven, maar de druk die volgens haar met name de Europese Commissie uitoefent, is een brug te ver. "Op een drafje dit erdoor willen duwen, lijkt een tactische blunder voor iets wat zo'n goed natuurverhaal kan worden", zegt Demir. Volgens haar zijn er ook andere lidstaten, zoals Nederland, die zich zullen onthouden.

In Europese middens wordt erop gewezen dat het helemaal niet ongebruikelijk is dat een akkoord met het Europees Parlement al na twee weken wordt goedgekeurd. "Het is overigens niet de Commissie, maar het Spaanse voorzitterschap dat de agenda bepaalt", luidt het.

Federale ministers misnoegd

Al is bij bepaalde bronnen te horen dat het Belgisch standpunt in de komende 24 uur misschien nog kan veranderen, laat federaal vicepremier voor Groen Petra De Sutter weten dat ze niet te spreken is over het standpunt van Demir. "De tijd van visienota's of impactanalyse is voorbij. Het klimaat is in crisis, een stevig beleid om de natuur te herstellen kan de crisis beperken. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering een natuurherstelwet tegenhoudt", klinkt het.

Ook federaal klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) reageert verontwaardigd. “De sabotage van de natuurherstelwet door de Vlaamse regering gaat door. België kan niet voor stemmen. Ze bedreigen de meerderheid op Europees niveau. Hoe vaak moet Vlaanderen nog overstromen vooraleer ze beseffen dat de natuur onze beste bondgenoot is om ons te beschermen”, schrijft ze op X.

Biodiversiteitscoalitie: "Vlaams standpunt onverantwoord”

De Biodiversiteitscoalitie, met daarin onder meer Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BOS+ en WWF, laat weten teleurgesteld te zijn door de houding van Vlaanderen. “Op het moment dat de gevolgen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis almaar duidelijker en ingrijpender worden en Vlaanderen zelfs met de voeten in het water staat, blijkt dat Vlaanderen het Europees akkoord niet kan steunen. Dat is onverantwoord”, klinkt het.

De natuur- en milieuorganisaties, die dinsdagochtend nog actievoerden voor het Europees parlement, verwijzen naar een IPCC-rapport. “Dat stelt duidelijk dat zonder grootschalig natuurherstel Europa, en dus ook België, geconfronteerd zal worden met meer catastrofale overstromingen, langdurige droogtes en andere bedreigingen voor ons dagelijks leven. De vraag is niet of, maar wanneer België opnieuw zal worden getroffen. Om deze gevolgen te milderen, is natuurherstel van cruciaal belang”, zeggen de organisatie.

Ze roepen de Belgische EU-parlementsleden op “om wél hun verantwoordelijkheid op te nemen”. “We hopen dat zij wel naar burgers en wetenschappers luisteren en op 29 november voor het voorlopige akkoord te stemmen in de Milieucommissie van het Europees Parlement”, aldus nog de Biodiversiteitscoalitie.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek