SALV pleit voor breed gedragen implementatie van de natuurherstelwet

nieuws

De Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) roept samen met de SERV, SARO en Minaraad op tot een ambitieuze, haalbare en maatschappelijk breed gedragen uitvoering van de natuurherstelwet. Dit gezamenlijke advies kwam er op verzoek van het Agentschap Natuur en Bos en het Departement Omgeving, die aandachtspunten vroegen voor de start van het Vlaamse herstelbeleid. Op 25 oktober 2024 werd een unaniem standpuntennota goedgekeurd.

11 december 2024 VILT-redactie
landschapmechelsebroek

Een succesvolle implementatie begint volgens de raden met een sterke governancestructuur. "Zorg voor goede samenwerking en betrokkenheid van relevante overheidsinstellingen en maak het proces transparant", luidt het advies. Om die reden pleiten ze voor het beschikbaar stellen van relevante documenten en een duidelijke procesnota. Tegen 1 september 2026 moet er een gedegen herstelplan op tafel liggen.

Wat is de natuurherstelwet?

Met de natuurherstelwet, die kadert in de biodiversiteitsstrategie van de Green Deal, wil de Europese Unie de achteruitgang van de Europese natuur afremmen en herstellen. De wet bepaalt onder meer dat tegen 2030 in minstens 20 procent van alle land- én zeegebieden in Europa herstelmaatregelen moeten worden ingevoerd. Tegen 2050 moet dit worden uitgebreid naar alle ecosystemen waar herstel nodig is. Er zijn in de wet tal van habitats opgelijst die in de scope van de natuurherstelwet worden getrokken. Concreet worden voor de lidstaten gedetailleerde doelstellingen gesteld voor elk van deze gebieden. Tegen 2030 moet minstens 30 procent van de habitattypes die onder de nieuwe wet vallen in goede staat worden hersteld, tegen 2040 is dat 60 procent, tegen 2050 90 procent.

Wetenschap en socio-economische impact als basis

Het herstelbeleid moet gestoeld zijn op wetenschappelijke inzichten, maar moet ook rekening houden met de socio-economische effecten. Vooral de gevolgen voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector en het agrovoedingssysteem verdienen aandacht. Een brede analyse van maatschappelijke kosten en baten is cruciaal om de benodigde ondersteuning en financiering te bepalen.

Voor rechtszekerheid en effectief natuurherstel is het noodzakelijk om nu al de krijtlijnen voor de doelen van 2040 en 2050 vast te leggen. Tegelijkertijd moeten de plannen aansluiten bij de Vlaamse ruimtelijke context en economische kansen benutten, zoals verdienmodellen en particuliere financiering.

Impact op vergunningverlening

SALV benadrukt de noodzaak van een studie naar de effecten van de verslechteringsverboden in de wetgeving op vergunningverlening. Een goede afstemming met andere beleidsprocessen kan bovendien leiden tot nuttige koppelkansen”, besluit de raad.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek