60 organisaties vragen Demir, Brouns en Rutten om natuurherstelwet alsnog goed te keuren
nieuwsOp de Internationale Dag van de Biodiversiteit voerde een brede coalitie van ongeveer zestig middenveldorganisaties acties aan de kabinetten van Vlaams ministers Zuhal Demir (N-VA), Jo Brouns (cd&v) en Gwendolyn Rutten (Open Vld). De organisaties pleiten ervoor om het Vlaamse verzet tegen de Europese natuurherstelwet te laten varen zodat op 17 juni de wet op de Raad van Europese milieuministers alsnog goedgekeurd wordt.
Belangrijk voor gezondheid en economische weerbaarheid
Een dertigtal actievoerders van onder meer BioForum, Voedsel Anders, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, WWF, BOS+, Greenpeace, Dryade, Rikolto, Broederlijk Delen en Beweging.net hebben woensdagochtend de actie 'Trek de natuurherstelwet over de streep' op gang getrokken. Met deze actie willen de middenveld- en milieuorganisaties de Vlaamse ministers overtuigen om de Europese natuurherstelwet goed te keuren. “De natuurherstelwet is té belangrijk om deze kans te laten liggen”, zegt Sandra Rosvelds van Beweging.net. “Ook voor onze gezondheid is het essentieel dat we de natuurherstelwet goedkeuren. Elke hectare extra natuur betekent acht zorgbehoevende personen minder.”
De organisaties wijzen er ook op dat gezonde natuur ook belangrijk is voor de economische weerbaarheid van ons land. “De natuur, landbouw en industrie: uiteindelijk hangt elke sector af van sterke natuurlijke systemen. Hoe makkelijk het op korte termijn ook kan lijken om het ambitieniveau voor natuurherstel af te zwakken, op de lange termijn verliest iedereen daarbij”, zegt Robin de Ridder van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning.
Herkansing op 17 juni?
De wetgeving werd goedgekeurd door het Europees Parlement, maar zit momenteel geblokkeerd bij de Europese lidstaten in de Raad van de EU. “De goedkeuring daar had een formaliteit moeten zijn, maar net onder het Belgisch voorzitterschap sneuvelde de meerderheid”, menen de organisaties. “België onthield zich tot nu toe, omdat Vlaanderen de wet niet wil goedkeuren. Als Vlaanderen haar positie verandert en toch voor natuurherstel kiest, kan de wet alsnog worden aangenomen.”
“Om alsnog tot een consensus te komen voor een Vlaamse goedkeuring over de natuurherstelwet zou men naar Duitsland kunnen kijken”, gelooft Rosvelds. "Duitsland heeft een protocol toegevoegd aan de wet, dat is een mogelijkheid die op Vlaams niveau nog niet besproken is geweest." Volgens Rosvelds is het op 17 juni, wanneer de natuurherstelwet opnieuw op de agenda van de Raad van Europese milieuministers staat, mogelijk de laatste kans om de wet erdoor te drukken. Als België of één van de andere twijfelende landen zich nog achter de natuurherstelwet schaart, kan de wet die dag nog goedgekeurd worden.
De juridische impact van de natuurherstelwet is dan ook flink hoger dan die van de Vogel- en Habitatrichtlijn. De risico’s voor de vergunningverlening in Vlaanderen blijven te groot
Standpuntwijziging weinig waarschijnlijk
De kans dat Vlaanderen zijn standpunt nog bijstelt, lijkt eerder klein. Zowel N-VA, cd&v als Open Vld kanten zich eerder al tegen de natuurherstelwet. “De natuurherstelwet heeft een dwingende vorm van wetgeving die voorrang heeft tegenover de nationale of regionale regelgeving. De juridische impact van de natuurherstelwet is dan ook flink hoger dan bijvoorbeeld die van de Vogel- en Habitatrichtlijn", zei Demir daar eerder dit jaar over. "De risico’s voor de vergunningverlening in Vlaanderen blijven te groot.”
Ook Jo Brouns is een koele minnaar van de natuurherstelwet. “Dit gaat niet om een debat voor of tegen natuur. Dit gaat over zelfbeschikking over ons grondgebied. Daar willen we 100 procent garantie over. We willen absoluut vermijden dat eender welke boom kan voorkomen dat er een vergunning wordt verleend. Eerder dossiers, zoals het stikstofdossier, hebben aangetoond dat het belangrijk is om sluitende juridische garanties te hebben.”
Ook minister Rutten voerde al fel oppositie tegen de natuurherstelwet. “Stikstof in het kwadraat”, zei ze daar eerder over. Ook premier De Croo kantte zich tegen de wet. Tijdens de voorstelling van het Landbouwplan van de partij en tijdens de recente landbouwdebatten van Boerenbond en ABS herhaalden beiden dat ze zich zullen blijven verzetten tegen de Europese natuurherstelwet. “Het is een wet met een zeer goede naam, maar met een slechte regelgeving. Niemand kan tegen natuurherstel zijn, maar de manier waarop het georganiseerd wordt in de natuurherstelwet is problematisch”, aldus de premier.
Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Broederlijk Delen