Open Vld wil natuurherstelwet tegenhouden met blokkeringsminderheid
nieuwsAls het van Open Vld-voorzitter Tom Ongena afhangt, moet de Europese Raad de natuurherstelwet tegenhouden. De wet werd dinsdag nog goedgekeurd door het Europees Parlement, maar volgens Ongena moet onder de lidstaten op zoek gegaan worden naar een blokkeringsminderheid. Dat heeft hij woensdag gezegd in Villa Politica. Uit indiscreties blijkt dat daarvoor inderdaad pogingen ondernomen worden. "Een blokkeringsminderheid zit erin."
"Wij zijn tegen de huidige natuurherstelwet, die onze welvaart te grabbel dreigt te gooien. De wet introduceert een karrenvracht aan nieuwe regels, terwijl onze boeren en industrie al naar adem happen", verwoordde Ongena het standpunt van zijn partij. "In een dichtbevolkt gebied als Vlaanderen, met versnipperde natuur, kan een algemene wet niet werken, zei hij. "We zijn op het moment gekomen dat we de pauzeknop moeten induwen."
Nu het Europees Parlement het eerdere compromis met de lidstaten over de natuurherstelwet heeft goedgekeurd, is het aan de Raad om de tekst definitief te bekrachtigen. Die stemming, zonder voorafgaande discussie, staat voorlopig gepland voor vrijdag 12 april. Maar als het van Ongena afhangt, zal de wet dus niet worden goedgekeurd. Wegens onenigheid tussen de deelstaten, zal België zich alvast onthouden.
Uit goede bron verneemt persagentschap Belga dat er politieke contacten worden gelegd om de natuurherstelwet te kelderen. Als voldoende lidstaten tegenstemmen of zich onthouden, ontstaat een blokkeringsminderheid. Behalve ons land zouden alvast Nederland, Zweden, Finland, Polen en Italië hebben aangegeven geen steun te willen geven. Dat volstaat voorlopig niet, maar de zoektocht gaat verder. "De posities zijn aan het schuiven, want iedereen ziet wat deze natuurherstelwet teweegbrengt", zegt de bron. "Het is nipt, maar een blokkeringsminderheid zit erin."
De tegenstanders schermen onder meer met de "wankele juridische basis" voor de inspanningsverbintenis om gebieden in goede staat niet te laten verslechteren. "Er wordt rechters te veel bewegingsvrijheid gegeven", luidt het.

Bron: Belga