Vlaamse regering nog niet eens over tegemoetkomingen voor landbouwers

Viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lieten in ‘De Zevende Dag’ verstaan dat de partijen nog aan het bekijken zijn hoe ze kunnen tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de landbouwsector. “Als we met geslepen messen tegenover elkaar blijven staan, als mensen persoonlijk belaagd worden en als er geen empathie getoond wordt voor wat beiden meemaken, dan kom je daar niet uit”, sprak Rutten zich uit over de situatie. “Het is hoog tijd om wat meer gezond verstand te gebruiken.”

11 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 februari 2024 21:52 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
tractorprotest slogan 18

De Zevende Dag nodigde zondag de coalitiepartners Rutten en Demir uit om samen aan tafel de vooruitgang van het landbouwoverleg en de problematiek rond de toegang van landbouwgrond te bespreken. Maar dat vonden beiden geen goed idee, waarop ze elk apart hun kijk op de zaken gaven.

“We zijn aan het kijken hoe we landbouwgrond maximaal voor landbouwgebruik kunnen houden en natuurgrond voor natuurgebruik”, aldus Demir. “Als je de discussie over toegang van landbouwgrond ten gronde wil voeren, moet gekeken worden naar het probleem in zijn globaliteit. Cijfers tonen aan dat twee procent binnen het landbouwgebied ingenomen wordt door natuurbeheerplannen. Veel meer gronden worden echter ingenomen door andere activiteiten gaande van verkaveling tot verpaarding.” Demir liet weten het jammer te vinden dat landbouw en natuur tegenover elkaar wordt opgezet. “Als je kijkt op het terrein dan zie je dat natuurbeheerders en landbouwers geen vijanden zijn, ze werken goed samen”, zodus Demir.

Open Vld blijft haar bemiddelende rol aanhouden. Rutten hekelt hierbij de twee kampen waarin de meerderheidspartijen zitten. “Je hebt aan de ene kant minister Demir die alle zonden van Israël bij de boerenorganisaties legt", aldus Rutten die hierbij verwijst naar het interview met Demir dat zondag verscheen in De Standaard. "En aan de andere kant heb je cd&v-voorzitter Mahdi die het nodig vindt om heel veel vrijwilligers bij Natuurpunt te viseren. Als we met geslepen messen tegenover elkaar gaan blijven staan, als mensen persoonlijk belaagd worden, als je geen empathie kan tonen voor wat beiden meemaken, kom je daar volgens mij niet uit."

Volgens Rutten geven boeren nu duidelijk het signaal dat als er grond wordt opgekocht en een natuurstuk wordt, dit ook effect heeft op alle omliggende landbouwgronden. “Om op een kaart te bepalen in Brussel wat mag en niet mag via allerlei regels en administratie, ga je voorbij aan het leven van de landbouwers”, aldus Rutten over de grondenproblematiek.

Boeren in overleg met De Croo

Zaterdag zijn ook een honderdtal landbouwers uit de Vlaamse Ardennen in een gesprek gegaan met eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). Veel jonge boeren kregen de tijd om hun bezorgdheden te uiten. “Onze eisen zijn gelijklopend met de andere boeren van Vlaanderen en van Wallonië, maar in de Vlaamse Ardennen kampen we bovenop met die stikstofreductie”, aldus Brakelse landbouwer Dominiek Nachtergaele aan het Nieuwsblad.“Rond ieder bedrijf zit hier wel een natuur- of habitatgebied. Binnen vijf jaar moeten we opnieuw vergunningen aanvragen. Het stikstofdecreet zal er voor zorgen dat we die niet meer zullen krijgen, tenzij er aanpassingen komen. Daarnaast zijn er vele andere problemen zoals de Europese regelneverij, de natuurherstelwet, het probleem van de braakligging, van de pesticiden. Aan ons heeft premier De Croo gezegd dat hij zijn best zal doen. We hebben daar goede hoop op.”

De Croo liet van zijn kant verstaan dat hij binnen zijn bevoegdheid als premier weinig kan doen aan de Vlaamse regelgeving over stikstof. “Mijn partij kan wel een rol spelen binnen de Vlaamse regering. Ondertussen zijn in Europa ook al een aantal stappen gezet rond insecticiden en rond braakliggend terrein. Daarbovenop gaan de Europese ministers van Landbouw onder leiding van de Belgische minister van Landbouw tegen 26 februari met een voorstel komen om de administratieve lasten en verplichtingen te verminderen”, besluit premier De Croo.

Rundvleesproducenten worden vanaf maandag meer betaald door supermarkten
Uitgelicht
Verscheidene supermarkten verhogen vanaf maandag de prijzen die ze betalen aan de producenten van rundsvlees. Een overeenkomst die resulteert uit de eerste samenkomst van de '...
9 februari 2024 Lees meer

Bron: VRT NWS / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek