EVP pleit voor herziening Natura 2000-wetgeving

De Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement, stelt in haar verkiezingsprogramma dat de Natura 2000-wetgeving moet herzien worden. Dit standpunt werd aan het programma toegevoegd op vraag van de Nederlandse christendemocraten. “30 jaar geleden werd de wetgeving met de beste bedoelingen aangenomen, maar vandaag leidt dit tot een vergunningennachtmerrie in Vlaanderen en Nederland”, zegt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v/EVP). Hij geeft aan dat het voorstel slechts één zin in het volledige verkiezingsprogramma beslaat, maar dat het thema wel een discussie verdient.

28 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 10:57 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Volgende week zal op een EVP-congres het verkiezingsprogramma van de partij worden aangenomen. Op vraag van de Nederlandse CDA-partij kreeg het programma nog een toevoeging: “De Natura 2000-wetgeving moet worden herzien, zodat de lidstaten de natuur doeltreffender kunnen beschermen en veerkrachtiger kunnen maken”.

CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Tom Berendsen, meent dat Nederland zichzelf heeft klemgezet met de aanwijzing van relatief veel kleine beschermde Natura 2000-gebieden. “In andere landen werd gekozen voor het aanwijzen van minder, maar wel grotere gebieden”, vertelt hij aan de Nederlandse landbouwnieuwswebsite ‘Nieuwe Oogst’. “Een herziening van de Natura 2000-gebieden moet het mogelijk maken om gebieden te schrappen of nieuwe aan te wijzen. Zo kan Nederland van het stikstofslot.”

Ook Vandenkendelaere staat achter de CDA-toevoeging aan het programma van de Europese Volkspartij. “30 jaar geleden werd de Habitatrichtlijn, die Europese landen verplichtte Natura 2000-gebieden te creëren, met de beste bedoelingen aangenomen. Vandaag leidt de wetgeving in Nederland en Vlaanderen echter tot een ware vergunningennachtmerrie”, stelt hij. “We moeten de Natura 2000-wetgeving tegen het licht durven houden. Niet omdat ik wil dat de natuur minder goed beschermd zou worden, maar wel omdat een herziening Vlaanderen zou kunnen toelaten om de organisatie van onze natuurbescherming te optimaliseren waarbij we onze natuur sneller hoogwaardig kunnen krijgen. Dit moet toelaten onze beperkte financiële middelen beter te concentreren en onze economie niet, of beperkter, te raken.”

De Europese Commissie heeft zich tot nu toe verzet tegen aanpassingen van de grenzen van Natura 2000-gebieden. CDA hoopt dat dit verandert nu EVP de wijziging in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Peilingen wijzen erop dat de kans groot is dat EVP ook na de Europese verkiezingen de grootste partij blijft.

Natura 2000-gebieden

Natura 2000

Natura 2000-gebieden omvatten alle gebieden die zijn beschermd via de Vogelrichtlijn van 1979 en de Habitatrichtlijn van 1992. Het Europees netwerk breidt elk jaar nog uit in Europa aangezien nog niet elke lidstaat zijn Natura 2000-gebied heeft aangewezen. In 2017 stond de teller van het Europees netwerk op 787.606 km2, dat is 18 procent van het Europees areaal. Hierbij zijn de mariene gebieden niet meegeteld. De Natura 2000-gebieden moeten via lokale natuurbeheerplannen worden beheerd. Het netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor het behoud en herstel van de biodiversiteit. De beschermende maatregelen die op de gebieden rusten om de fauna en flora te beschermen, hebben hierbij veel invloed op de ruimtelijke ordening.

Bron: Nieuwe Oogst / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek