Een op drie inheemse plantensoorten gaat achteruit of is bedreigd

De effecten van de klimaatverandering hebben een negatieve impact op inheemse plantensoorten. Eén op drie inheemse plantensoorten gaat achteruit of is bedreigd. Dat meldt Natuurpunt. Verschillende kwetsbare soorten lijden onder droogte en hitte of zijn lokaal verdwenen als gevolg van zware zomeroverstromingen.

5 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 februari 2024 17:53
Lees meer over:
viool bosviool

Naar verwachting zal door klimaatverandering zware regenval vaker en heviger voorkomen in onze streken. "Dit leidt tot overstromingen, met veel schade aan de natuur tot gevolg", aldus Natuurpunt "De enige groeiplaats van rossig fonteinkruid in Vlaanderen is ondertussen verdwenen onder zuurstofloze omstandigheden na toevoer van, ab­nor­maal voed­zaam, overstromingswater. Ook verschillende kleine relictpopulaties bevertjes zijn verdwenen, en soorten zoals tandjesgras, blauwe knoop, tormentil , hondsviooltje, steenanjer en moerasviooltje stierven massaal af na overstromingen in de Demervallei." 

Om te voorkomen dat diepe en langdurige zomeroverstromingen zich te vaak zullen voordoen, is het volgens Natuurpunt nodig om een natuurlijker valleisysteem te herstellen met voldoende sponswerking. Beken en rivieren zouden in de toekomst ook de nodige ruimte moeten krijgen. Bij de aanleg van overstromingszones moeten wel rekening worden gehouden met de meest kwetsbare en waardevolle planten, vindt de natuurorganisatie. 

Venen houden water vast en kunnen zo in periodes met veel neerslag helpen om overstromingen tegen te gaan. Bovendien vormen ze een enorm reservoir om koolstof op te slaan, al moet het veen wel nat blijven. Heel wat Vlaamse veengebieden lijden volgens Natuurpunt vandaag onder verdroging.

Toch zorgt het veranderende klimaat niet alleen voor verliezers. Tegenwoordig telt de lijst van wilde planten in België meer exoten dan soorten die van nature in ons land voorkomen. Een klein deel van die soorten is invasief en bedreigt inheemse planten. Op de oevers van een zijarm van de Leie in de buurt van Gent werd vorig jaar bijvoorbeeld wilde rijst gevonden. De grassoort  verdringt gevarieerde en bloemrijke ruigtes die belangrijk zijn voor insecten. Snel ingrijpen is cruciaal, stelt Natuurpunt.

Vlaanderen trekt 5,4 miljoen euro uit voor versnelde waterwerken aan IJzer en Demer
Uitgelicht
De Vlaamse regering wil de waterwerken rond het Ijzer- en Demerbekken versnellen en reserveert hiervoor 5,4 miljoen euro van het Vlaams Klimaatfonds. De waterinvesteringen moe...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek