Vlaanderen trekt 5,4 miljoen euro uit voor versnelde waterwerken aan IJzer en Demer

De Vlaamse regering wil de waterwerken rond het Ijzer- en Demerbekken versnellen en reserveert hiervoor 5,4 miljoen euro van het Vlaams Klimaatfonds. De waterinvesteringen moeten zowel wateroverlast bij zware regenval als droogte aanpakken.

28 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 december 2023 11:05 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Mattias Plaetevoet-tuinbouw_wateroverlast

Vlaanderen is een regio die vatbaar is voor overstromingen. De wateroverlast in november rond de Ijzer in de Westhoek toonde dit nogmaals aan.

Om de weerbaarheid tegen wateroverlast en droogte daar te verhogen trekt de Vlaamse regering nu 4,358 miljoen euro uit voor de IJzervallei. Een Taskforce Weerbare Westhoek maakte een advies op met concrete maatregelen op korte, middellange en lange termijn. De middelen uit het Vlaams Klimaatfonds laten toe om een aantal projecten versneld uit te voeren en de weerbaarheid duurzaam te verhogen. Het geld moet vanaf volgend jaar inzetbaar zijn voor concrete projecten die binnen de drie jaar afgerond moeten zijn. Zo zal onder meer de waterbergende functie van de volledige IJzervallei hersteld worden, zullen de oevers van de Poperingevaart en de Grote Beverdijkvaart aangepakt worden en zal er een hermeandering doorgevoerd worden bij de Bollaertbeek in Ieper.

Eerder besliste de Vlaamse regering al om 80 miljoen euro vrij te maken om de Westhoek weerbaarder te maken tegen overstromingen, binnen het kader van het zogenaamde "Weerbare Westhoek"-plan. Deze 5 miljoen euro komt daar nog bovenop.

Demerbekken

Ook de Demervallei zal versneld aangepakt worden, hiervoor wordt 1 miljoen euro uitgetrokken. De regio’s Haspengouw en Hageland werden bij de overstromingen in de zomer van 2021 zwaar getroffen. Met de financiering zal wateroverlast en droogte aangepakt worden via vallei- en wetlandherstel. Concrete projecten worden uitgevoerd in het afstroomgebied van de Getes en de Melsterbeek, de Begijnenbeek, de Velpe en de Herk en Mombeek. Daar zullen onder meer drainagegrachten gedempt worden, extra overstromingsgebied voorzien worden en zullen de meanders van waterlopen hersteld worden.

We willen bij toekomstige rampen door wateroverlast of droogte, de schade voor mens en natuur zoveel mogelijk beperken en daarom moeten we de watersystemen in de getroffen gebieden aanpakken

Jan Jambon (N-VA) - Vlaams minister-president

Het budget voor deze versnelde waterwerken komt uit het Vlaams Klimaatfonds. Dit fonds wordt voornamelijk gevoed met Europees geld uit de veilingopbrengsten van uitstootrechten, die naar Vlaanderen vloeien.  

Westhoek: “Evacuatie van melkveebedrijven is een bijzonder moeilijke oefening”
Uitgelicht
Door de aanhoudende neerslag en overstromingen zijn in de Westhoek al enkele veebedrijven geëvacueerd. Voor melkveebedrijven blijken evacuaties allesbehalve vlot te verlopen....
16 november 2023 Lees meer

Beeld: 't Hof van der Rhille

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek