Meer transparantie op komst over natuurbeheerplannen?

Wie in de toekomst een natuurbeheerplan voor een gebied wil opmaken, moet de publieke consultatieronde daarover beter bekendmaken. Er komt een wetswijziging om meer transparantie te garanderen. Dat heeft omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) geantwoord op vraag van Stijn De Roo (cd&v). In het verleden was commotie ontstaan over de manier waarop Natuurpunt natuurbeheerplannen had ingediend.

7 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 17:29 Griet Lemaire
Lees meer over:
natuurbeheerplannen aankondiging

Glabbeek bindt de kat de bel aan

Het was de burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) die in oktober vorig jaar de kat de bel had aangebonden. Hij was verbouwereerd over de manier waarop Natuurpunt natuurbeheerplannen had ingediend zonder daarbij in overleg te gaan met de betrokken landbouwers en gemeenten. “Ronduit arrogant”, zo sprak Reekmans. Nadien kwam het wel tot een overleg en werden de plooien gladgestreken.

Volgens de landbouworganisaties was het geval in Glabbeek geen alleenstaand feit. Vaak worden die natuurbeheerplannen goedgekeurd zonder dat de betrokken landbouwers op de hoogte zijn of zonder dat er rekening wordt gehouden met de ingediende bezwaren, zo beweren zij. De organisaties vinden dat de bekendmaking van de publieke consultatieronde die aan de erkenning van een natuurbeheerplan voorafgaat, onvoldoende transparant is.

Vooral de manier waarop het globaal kader wordt afgebakend, is ABS en Boerenbond een doorn in het oog. Het globaal kader is een brede cirkel rond het eigenlijke natuurgebied waar in de toekomst nog natuurontwikkeling kan gebeuren. Daarbij worden vaak ook landbouwgronden of zelfs bedrijfszetels ingekleurd zonder medeweten van de betrokken landbouwers. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met eerdere gemaakte ruimtelijke afspraken in een bepaald gebied.

Hoewel zo’n inkleuring van landbouwgrond in een globaal kader van een natuurbeheerplan niet meteen iets verandert voor de landbouwer, is het wel zo dat terreinbeherende organisaties tot 90 procent aankoopsubsidies, met een maximum van vijf euro per vierkante meter, kunnen krijgen wanneer zij gronden aankopen in de perimeter die is aangeduid in het natuurbeheerplan.

Meer transparantie over publieke consultatieronde

De kwestie in Glabbeek leidde tot een parlementaire vraag in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement. Minister Demir beloofde naar de transparantie van de publieke consultatieronde van deze natuurbeheerplannen te kijken. Op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Stijn De Roo laat ze nu weten dat er een wetswijziging aankomt die bepaalt dat terreinbeherende organisaties in de toekomst de consultatieronde zullen moeten aankondigen op drie verschillende manieren.

In het verleden konden ze kiezen tussen bekendmaking via een regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen of door aanplakking op een duidelijk zichtbare plaats langs één of meer toegangswegen naar het terrein in kwestie. “Er wordt een wetswijziging voorbereid waarbij de indiener van een natuurbeheerplan voortaan op alle drie deze manier de publieke consultatieronde moet aankondigen”, laat Demir weten. “Naast deze wettelijke verplichting wordt ook op de website van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een up-to-date overzicht gegeven van alle ontwerpnatuurbeheerplannen waarover publieke consultaties lopen.”

Geen feedback voor indieners bezwaren

De Roo wou van de minister ook weten of de indieners van een bezwaar of een opmerking in de toekomst een individueel antwoord mogen verwachten over wat er met hun bezwaar gebeurt. Daar wil de minister niet in meegaan. “Het is niet vereist dat elk bezwaar of onderdeel van een bezwaar afzonderlijk beantwoord of beoordeeld wordt. Dat is ook niet verplicht bij de beoordeling van de bezwaren op vergunningsaanvragen. Het volstaat dat wordt aangegeven op welke elementen en argumenten de uiteindelijke beslissing steunt, ondanks de bezwaren”, stelt ze.

Volgens Demir volstaat het dat ANB een verslag van de consultatie- en adviesrond ter beschikking stelt zodat de indieners van bezwaren of opmerkingen daar terecht kunnen. “Na de goedkeuring van een natuurbeheerplan wordt het verslag toegevoegd als bijlage bij dat plan”, klinkt het. “Er is al een e-loket gelanceerd voor het indienen van natuurbeheerplannen. In de loop van 2024 zal dit verder worden uitgebouwd zodat de transparantie en de raadpleegbaarheid bijkomend worden verhoogd”, besluit de minister.

Recordoppervlakte natuur onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen
Uitgelicht
Met een stijging van meer dan 15.000 hectare sinds 2019 heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) er alle vertrouwen in dat de beoogde doelstelling om tegen 2024 2...
24 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek