Recordoppervlakte natuur onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen

Met een stijging van meer dan 15.000 hectare sinds 2019 heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) er alle vertrouwen in dat de beoogde doelstelling om tegen 2024 20.000 hectare extra natuur onder effectief natuurbeheer te realiseren wordt behaald. De ambitie om tegen de volgende legislatuur 4.000 hectare nieuw bos aan te planten hinkt echter nog ver achterop.

24 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 november 2023 19:05 Joris Rigo
Lees meer over:

106.598 hectare. Dat is de huidige oppervlakte aan Vlaamse natuurgebieden 'onder effectief natuurbeheer', zo laat minister Demir weten. In vergelijking met 2019 (91.357 ha) is dat een stijging van meer dan 15.000 hectare of bijna 17 procent.

Gebieden ‘onder effectief natuurbeheer’ zijn natuurgebieden met een reservaatstatus of gebieden met een goedgekeurd beheerplan. De gebieden krijgen extra bescherming maar tevens ook streefdoelen opgelegd om de biodiversiteit op te krikken en ze staan onder meer garant om belangrijke leefgebieden en populaties van inheemse dieren en planten te kunnen waarborgen. De toegankelijkheid tot deze gebieden wordt beperkt tot een minimum zodat de draagkracht van de gebieden zo min mogelijk wordt aangetast door bezoekers. De gebieden worden beheerd door de Vlaamse overheid, door natuurverenigingen, door lokale besturen of door private eigenaars.

Natuur_demir

Volgens Demir is de oppervlakte natuur die via natuurbeheer beschermd wordt nog nooit zo groot geweest. “Natuur is geen vijand, maar net een bondgenoot voor de vele uitdagingen die voor ons liggen. Van klimaatopwarming tot extreme weersfenomenen. Een goede zaak ook voor de bescherming en toegankelijkheid van onze natuur, maar we blijven ons inzetten om dat verder uit te breiden”, aldus Demir.

Ook voor de Vlaming zelf is dat volgens de minister een goede zaak: “Via de erkenning als natuurreservaat zorgen we niet alleen voor bijkomende bescherming en beheer van onze waardevolle natuur, we kunnen bezoekers maximaal laten genieten van de natuur zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten dankzij weldoordachte toegankelijkheidsregelingen.” Demir maakt zich sterk de doelstelling van 20.000 hectare extra natuur onder effectief natuurbeheer tegen 2024 te behalen gezien er de komende maanden nog zo’n 100 dossiers behandeld zullen worden.

Een andere doelstelling van de minister van Omgeving is om tegen het einde van de legislatuur voor 4.000 hectare nieuw bos te zorgen. Met nog zo’n goed half jaar te gaan tot de nieuwe verkiezingen is slechts 30 procent van deze beoogde doelstelling gerealiseerd. Volgens de laatste gegevens van bosteller.be werden in heel Vlaanderen sinds 2019, 3.871.355 bomen geplant, goed voor 1.178 hectare aan nieuw bos. Dat betekent dat er nog voor juni 2024 zo’n 2.822 bomen de grond in moeten alvorens het vooropgestelde doel van de minister behaald wordt.

“Eenzijdig indienen van natuurbeheerplannen door Natuurpunt is ronduit arrogant”
Uitgelicht
In Glabbeek is beroering ontstaan over de natuurbeheerplannen die Natuurpunt heeft ingediend zonder medeweten van de lokale besturen. Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans...
8 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek