Brussels gewest beschermt nieuwe reeks Natura 2000-gebieden met beheerplan

De Brusselse regering heeft een zevende reeks beheerplannen goedgekeurd voor Natura 2000-gebieden. Die nieuwe plannen hebben betrekking op het beheer van de groene ruimten langs de Woluwe, een zijriviertje van de Zenne. Het Natura 2000-netwerk in Brussel bestrijkt 14 procent van het gewestelijke grondgebied en heeft als doel de diversiteit te beschermen.

21 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2024 14:47 Joris Rigo
Lees meer over:

Beheerplannen

Er bestaan nu voor 2.035 van het 2.320 hectare grote Natura 2000-netwerk specifieke beheerplannen, die een reeks maatregelen bevatten om de biodiversiteit te beschermen. “Meer dan 85 procent van het Natura 2000-netwerk beschikt nu over dergelijke beheerplannen, met concrete maatregelen waardoor de natuur zich kan herstellen en ontwikkelen. Het is een essentiële strijd, want te veel natuurgebieden in onze stad staan onder druk”, aldus minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Biodiversiteit en water

Het belangrijkste doel van het beheerplan is de rijke biodiversiteit te behouden en te valoriseren, met name door te zorgen voor habitats die gunstig zijn voor de ontwikkeling ervan en door invasieve soorten onder controle te houden. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de waterkwaliteit en het behoud van een optimaal niveau. De Woluwe, die over de hele lengte van het gebied stroomt, wordt momenteel geruimd om te voorkomen dat ze dichtslibt en de groei van planten zoals riet tegen te gaan. Deze werkzaamheden zorgen voor een vlotte doorstroming van de Woluwe en versterken zo haar rol als ecologische corridor naar het Zoniënwoud.

Bijna 20 procent van het Europese grondgebied maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. In Brussel bestrijkt het Natura 2000-netwerk 14 procent van het gewestelijke grondgebied en omvat het een vijftigtal gebieden. De regering heeft zich ertoe verbonden om de biodiversiteit op 25 procent van zijn gewestelijk grondgebied te beschermen tegen 2030.

Brusselse regering wil tegen 2030 biodiversiteit op 25 procent van grondgebied beschermen
Uitgelicht
De Brusselse regering heeft zich donderdag, onder impuls van minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), er toe verbonden om tegen 20...
27 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek