Vallei van de Zwarte Beek hotspot voor 500 internationale veenxperten

In de Vallei van de Zwarte Beek verzamelden donderdag 500 internationale veenexperten om te kijken hoe Natuurpunt werkt aan veenherstel. De natuurorganisatie voert in het gebied werkzaamheden uit om de eeuwenoude veenlagen te behoeden voor uitdroging. De rondleiding in het Limburgse natuurgebied vormde het sluitstuk van het grootste Europese veensymposium ooit.

22 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 september 2023 16:56
Lees meer over:
veen.natuurpunt.

Veen

500 internationale veenexperten zakten donderdag af naar de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen om te kijken hoe Natuurpunt en zijn partners werken aan het veenherstel. De rondleiding in het Limburgse natuurgebied was de afsluiter van het driedaagse veensymposium “Power to the Peatlands”, de grootste bijeenkomst van veenexperten ooit in Europa. De conferentie betracht om veengebieden in de kern van het Europese natuur- en klimaatbeleid te plaatsen. Ook het belang van veen in de klimaatstrijd werd tijdens de driedaagse bijeenkomst benadrukt. De experten werden in de Vallei van de Zwarte Beek ontvangen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De Vallei van de Zwarte Beek is één van de weinig overgebleven veengebieden in ons land en beslaat een oppervlakte van 350 hectare. Veengebieden beschikken over een grote capaciteit om koolstof op te slaan. Bovendien liggen in het Limburgse natuurgebied veenpakketten tot een dikte van zeven meter. Volgens Natuurpunt slaat het gebied zo’n één miljoen ton CO2 op in de bodem en werkt het dusdanig als een “CO2-spons”. De enige voorwaarde om koolstof op te slaan is wel dat het veen nat moet blijven. Wanneer het veen wordt drooggelegd door bijvoorbeeld land- of bosbouw of tufwinning, komt de koolstof vrij in de atmosfeer en draagt dit bij aan de uitstoot van broeikasgassen.

"Het veenpakket in de Zwarte Beek slaat meer CO2 op per vierkante meter dan het Amazonewoud. Hier ligt de jaarlijkse uitstoot van maar liefst een half miljoen wagens opgeslagen. Maar door de klimaatverandering en verdroging dreigt die CO2vrij te komen. Met de 'Blue Deal'-maatregelen herstellen we dit unieke natuurgebied om de CO2-uitstoot om te draaien in CO2-opslag. En tegelijkertijd beschermen we de regio tegen droogte en overstromingen", aldus minister Demir. Ook Natuurpunt benadrukt het belang van het behoud en waar nodig herstel van de veengebieden in de strijd tegen klimaatverandering.

Financiële steun

Natuurpunt kreeg voor het veenherstelproject in Lummen via het klimaatfonds steun vanuit onverwachte hoek van haar Duitse zusternatuurbeschermingsorganisatie NUBA. Naast NABU stonden eerder ook de bedrijven Candriam en Ethias al garant voor financiële steun, zegt Filip Meyermans van Natuurpunt. "Om natuur in Vlaanderen een toekomst te geven zetten we steeds meer in op samenwerking met bedrijven", aldus Natuurpunt.

Natuurpunt pleit voor “ander landbouwgebruik” in veengebieden
Uitgelicht
Natuurpunt organiseert binnenkort het grootste Europese veensymposium en voert een pleidooi voor een Vlaamse veenstrategie om de veengebieden te herstellen en beter te bescher...
7 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek