Brusselse regering wil tegen 2030 biodiversiteit op 25 procent van grondgebied beschermen

De Brusselse regering heeft zich donderdag, onder impuls van minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), er toe verbonden om tegen 2030 de biodiversiteit op 25 procent van zijn grondgebied te beschermen. Een stijging van tien procent waarmee Brussel proactief wil bijdragen aan de biodiversiteitsdoelen van de Europese Unie (EU) om tegen 2030 30 procent van het EU-grondgebied te beschermen.

27 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 oktober 2023 19:12
Lees meer over:
hallerbos-1280

10 procent meer biodiversiteit beschermen

Vandaag is 14,7 procent van het Brusselse grondgebied al beschermd. Het gaat meer bepaald om natuurreservaten en Natura 2000-gebieden. De bescherming van 25 procent van het grondgebied tegen 2030 zal betrekking hebben op nieuwe soorten gebieden en betekent een sprong vooruit van meer dan tien procent van het grondgebied. Momenteel is 2.373 hectare beschermd, tegen 2030 moet dat 4.206 hectare zijn.

"Het was mijn bedoeling dat Brussel gehoor zou geven aan de oproep van de Europese Commissie om proactief bij te dragen aan de Europese doelstelling om tegen 2030 30 procent van het grondgebied van de Unie te beschermen", legt Maron uit. "Brussel speelt vandaag, vlak voor het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, zijn rol als hoofdstad van Europa en verbindt zich als dichtbevolkt stedelijk gebied ertoe een kwart van zijn grondgebied te beschermen." 

De bescherming kan onder meer gebeuren door een wijziging van de bestemming in het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), meer proactieve ecologische beheerplannen voor de bestaande groene ruimten of de bescherming van zeldzame en waardevolle soorten die in bepaalde gebieden aanwezig zijn. 

Eén en ander moet zich vertalen in de bescherming en herwaardering van de biodiversiteit in een groot deel van de openbare grondreserves zoals Josaphat in Schaarbeek, Keyenbempt in Ukkel, Wiels in Vorst, Mijlemeers in Anderlecht en Schaarbeek-Vorming.

"Bij wijze van vergelijking: we zijn in ons stadsgewest een oppervlakte aan het beschermen die vergelijkbaar is met die van het Zoniënwoud. Dat is geen kleinigheid. En dit alles zonder systematisch de toegang van het publiek tot deze ruimten te ontzeggen, zodat ze hun essentiële rol kunnen blijven spelen als koelte-eilanden, rustplekken, ontmoetingsplaatsen, sport- en recreatievoorzieningen enz.", aldus Vervoort.

Vier nationale parken en vijf landschapsparken krijgen definitieve erkenning
Uitgelicht
De Vlaamse regering heeft vrijdag haar definitieve goedkeuring gegeven voor negen Vlaamse parken. Het gaat om vier nationale parken: Bosland, Brabantse Wouden, Hoge Kempen en...
13 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek