Geen groen licht voor natuurherstelwet vanuit Vlaamse regering

Vlaanderen wil de Europese natuurherstelwet niet goedkeuren. Dat heeft de regering vrijdag beslist, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Vlaanderen vreest ongewenste gevolgen voor de vergunningverlening. Zo noemde viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld) de Europese natuurherstelwet al het stikstofdossier XXL.

25 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 februari 2024 21:51
Lees meer over:

In november moest België zich al onthouden toen de ambassadeurs van de lidstaten het compromis van de natuurherstelwet bekrachtigden. In het Europees Parlement werd het compromis intussen in de milieucommissie met een ruime meerderheid goedgekeurd. Volgende week is de stemming in plenaire gepland. Nadien kunnen de lidstaten definitief hun fiat geven. In België moet daar een interfederale werkgroep voor worden samengesteld, omdat het om een bevoegdheid van de deelstaten gaat. Vlaanderen heeft nu haar standpunt bepaald.

De natuurherstelwet is bedoeld om de achteruitgang van de Europese natuur af te remmen en te herstellen. Het akkoord tussen lidstaten en het Parlement houdt in dat de EU-landen tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa moeten herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is. Minstens 30 procent van de habitattypes die onder de nieuwe wet zullen vallen, zullen tegen 2030 in goede staat moeten worden hersteld, tegen 2040 is dat 60 procent, tegen 2050 90 procent.

Vlaanderen vreest ongewenste gevolgen voor de vergunningverlening. "De Vlaamse regering wil zelf de autonomie en het primaat van de wetgevende en uitvoerende macht bij het bepalen van de natuurhersteldoelstellingen en instrumenten voor natuurherstel", laat Demir vrijdag weten.

Groen reageert ontevreden. "Het is duidelijk dat alleen groenen de ernst van de natuurcrisis inzien", zegt Europees Parlementslid Sara Matthieu. "Demir toont zich opnieuw als een klimaatsaboteur op de kap van natuur, gezondheid, landbouw en economie. De Europese natuur verdwijnt zienderogen en verdraagt geen pauzeknop. Met zo'n navelstaarderij creëert Demir complete stilstand op het vlak van Europees natuurherstel. Dat Vlaanderen hier alleen over wil beslissen, is bovendien ongeloofwaardig, onze Vlaamse natuur staat zwaar onder druk en natuur en biodiversiteit stoppen niet aan de grens. Ik roep het Europees Parlement volgende week dinsdag op tot een krachtige stem voor meer en betere natuur in Vlaanderen en Europa."

Natuurherstelwet: Politieke akkoord goedgekeurd in milieucommissie
Uitgelicht
De natuurherstelwet werd dinsdag met een ruime meerderheid goedgekeurd door de EU-milieucommissie. Hoewel het topic eerder heel wat stof deed opwaaien en landbouw- en milieuor...
29 november 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek