Nederland stemt "met tegenzin" tegen natuurherstelwet

Nederlands minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal zal in de Europese Raad tegen de natuurherstelwet stemmen. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS. Het kabinet was aanvankelijk van plan om de wet te steunen, maar in de Tweede Kamer werd met ruimte meerderheid een motie van BoerBurgerBeweging (BBB) en Nieuw Sociaal Contract (NSC) goedgekeurd waarin werd opgeroepen om dit toch niet te doen. Van der Wal heeft besloten om daarin te volgen.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 15:27 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Europa vlaggen_NB

Van der Wal volgt met lange tanden de wil van de Tweede Kamer. Zo blijkt uit een brief die ze naar de Kamer heeft gestuurd. Ze schrijft dat het niet goed is voor de betrouwbaarheid van Nederland om nog net voor de definitieve goedkeuring van standpunt te veranderen.

Of de tegenstem van Nederland beslissend zal zijn, valt te betwijfelen. Men verwacht dat de wet alsnog zal worden aangenomen, ondanks het feit dat Polen, Italië, Finland en Zweden volgens insiders op 12 april tegen de natuurherstelwet zullen stemmen. Ook ons land zal het voorstel dwarsliggen, per onthouding.

Angst voor rechtszaken

Zoals de naam het zegt, dient de Europese natuurherstelwet om de aangetaste natuur te herstellen. Voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van niet-inheemse planten, het vernatten van drooggelegde veengebieden en sterker behoud van wilde natuur. Maar vooral het stopzetten of verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen ligt gevoelig. Landbouworganisaties maken zich veel zorgen over wat dit zou betekenen voor de sector, wat BBB en NSC mee aanzet gaf om een motie tot tegenstem in te dienen.

Volgens een meerderheid in de Kamer is Nederland nu al niet in staat om zijn normen voor stikstof en waterkwaliteit te halen. Deze meerderheid lijkt het dus niet verstandig om nog strengere eisen op te leggen, zeker niet omdat het tot allerlei rechtszaken kan gaan leiden als de doelstellingen niet gehaald worden. Daarom vraagt de motie aan Van der Wal om tegen stemmen en op zoek gaan naar andere landen die willen helpen de verordening te blokkeren.

Betrouwbaarheid

De tegenstem in Europa komt er, schrijft de minister, met een verontschuldiging over de manier waarop. "Het kabinet hecht groot belang aan onze strategische positie in Europa en wil een betrouwbare onderhandelingspartner blijven, ook in het licht van andere dossiers waarover op dit moment onderhandeld wordt."

Normaal gezien stemmen de Europese ministers op 12 april over de natuurherstelwet.

Natuurorganisaties vragen snelle EU-natuurherstelwet, ondanks “ondemocratisch” landbouwakkoord
Uitgelicht
Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, WWF, Greenpeace en BOS+ vragen dat België de natuurherstelwet zo snel mogelijk op de EU-agenda zet. Volgens de organisaties toont een gelekt...
8 maart 2024 Lees meer

Bron: NOS

Beeld: nb

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek