Brouns: "Niet meer dan normaal dat Taxandria niet wordt erkend als Nationaal Park"

Volgens minister van Landbouw Jo Brouns is het "niet meer dan normaal" dat het Antwerpse Taxandria niet erkend wordt als Nationaal Park. Het Turnhouts Vennengebied zou in het park komen te liggen en daar moet het stikstofdossier voorrang krijgen, zegt de cd&v-minister, verwijzend naar de bevindingen van de intendant voor dat gebied Piet Vanthemsche.

19 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 april 2023 20:36
Lees meer over:
brouns

In het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering afgesproken om deze legislatuur drie Landschapsparken en vier Nationale Parken te erkennen. Er werd daarvoor ook een heel traject uitgestippeld met kandidaturen, jury's en selectieprocedures. Na een eerste selectiemoment in januari 2022 ging het van 23 kandidaten naar 13: zes voor Nationaal Park en zeven voor Landschapsparken.

Maar nu de einddatum nadert waarop deze kandidaat-parken hun masterplannen moeten indienen, borrelt er ongenoegen. Zo kondigden onder meer Wuustwezel, Brecht en Essen aan de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide niet langer te steunen. Maar ook de mogelijke erkenning van Taxandria in de Antwerpse Noorderkempen beroert al even de gemoederen. Het Turnhouts Vennengebied zou in het Nationaal Park Taxandria komen te liggen en voor dat gebied zijn de uitdagingen op vlak van stikstof al bijzonder groot. Als daar bovenop nog een nationaal park zou komen, zou het landbouw in de regio bijna onmogelijk maken.

In een interview met VILT liet minister van Landbouw Jo Brouns eerder al verstaan dat er een politiek akkoord is dat Taxandria er niet komt. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ontkende het bestaan van die afspraak. Eind maart zei ze in de Commissie Leefmilieu dat ze nog begrip zou kunnen hebben voor de moeilijke omstandigheden in het Turnhouts Vennengebied en dat er prioritair zou kunnen ingezet worden op andere gebieden. “Maar als je dan vaststelt dat ook in andere gebieden oppositie wordt gevoerd, dan stel ik voor dat het aan de jury is om de knopen door te hakken”, aldus Demir.

Daarop kwam de kwestie woensdag opnieuw aan bod in het Vlaams Parlement, deze keer in de commissie Landbouw. Daar verwees minister Brouns naar de bevindingen van Piet Vanthemsche, de intendant voor het Turnhouts Vennengebied. “Die heeft laten verstaan dat het ontwikkelingsplan voor stikstof prioriteit moet krijgen op de Taxandriaplannen. De (stikstof)inspanningen die in de regio gevraagd worden aan landbouwers, zijn al groot en leiden tot onzekerheid. Om de opdracht van de intendant niet te bemoeilijken, is het niet meer dan normaal om Taxandria niet te erkennen als Nationaal Park", aldus Brouns. Volgens de cd&v-minister bestaat er binnen de regering ook een consensus dat de intendant "alle ruimte moet krijgen".

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege erkent dat er voor het parkendossier nood is aan "lokale gedragenheid" van onderuit. Maar zij wijst erop dat ministers Brouns en Demir net van bovenaf "tegenstrijdige signalen" sturen. Ze verwijt cd&v ook dat ze op het terrein "actief oppositie voert" in het parkendossier. “Zo zal het niet lukken”, meent Schauvliege. “Op deze manier is het dossier rond de parken manier dood en begraven.”

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek