Demir: “Vlaamse parken zijn geen bedreiging, maar net grote kans voor economie en landbouw”

"In het parkendecreet is verankerd dat er geen rechtsgevolgen en beperkingen gelden voor industrie en landbouw wanneer een gebied als park erkend wordt." Hiermee reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op de bezorgdheid van VOKA Limburg dat het Vlaamse parkendecreet gevolgen zou hebben voor de ruimte van ondernemers. “Compleet fout en onwaar. Het zal zelfs de economische motor van vele streken versterken, ook voor korteketenlandbouwers”, klinkt het. 

11 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 april 2023 10:24
Lees meer over:

De Limburgse werkgeversorganisatie VOKA kondigde maandag in de krant Het Belang van Limburg aan dat ze bezorgd is dat het parkendecreet, dat de regering vlak voor de Paasvakantie goedkeurde, zal knabbelen aan de ruimte om te ondernemen. Maar die vrees is geheel onterecht, stelt Demir. “Op het terrein heeft een erkenning als park geen rechtsgevolgen. Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet. Het kaderdecreet regelt de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheerstructuur van de toekomstige Vlaamse parken. En niet meer dan dat. Dit werd zo verankerd in het decreet.” 

Demir verwijst daarmee specifiek naar artikel 8. “De erkenning als park of de werking van het parkbureau op zich genereert geen verplichtingen of geen beperkende maatregelen bovenop de vigerende regelgeving voor de houders van zakelijke rechten binnen een park of voor de gebruikers ervan, behoudens anders overeengekomen.” Onder zakelijke rechten wordt verstaan: het eigendomsrecht, de mede-eigendom, de erfdienstbaarheden, het recht van vruchtgebruik, erfpacht en opstal. Onder gebruiker wordt verstaan: de persoon die als eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachthouder of opstalhouder het goed exploiteert of die het onroerend goed huurt conform boek III, titel VIII  van het oud Burgerlijk Wetboek of het Vlaams Woninghuurdecreet. “De bezorgdheid van de werkgevers is dan ook onterecht”, aldus Demir.

Selectieprocedure

Een landschapspark is een geografisch afgebakend gebied dat een grote ruimtelijke samenhang vertoont en heeft een minimale oppervlakte van 10.000 hectare. Bij een nationaal park moet de oppervlakte van de natuurkern op het moment van de erkenning minimaal 5.000 hectare zijn. 24 jaar na erkenning moet die kern uitgebreid zijn tot minimaal 10.000 hectare. Dit naar analogie met het huidige en enige Nationaal Park Hoge Kempen.

Tegen de zomer moeten de bijkomende parken geselecteerd worden. “De vele natuurliefhebbers, landbouwers, vrijwilligers en de lokale besturen werken nu op het terrein de masterplannen af voor een onafhankelijke jury zodat de regering voor de zomer kan kiezen welke parken erbij komen”, zegt Demir. “Maar een bedreiging voor onze economische activiteiten en ruimte voor ondernemen is het in elk geval niet”, herhaalt ze. 

Eerder reageerde ook minister van Economie Jo Brouns (cd&v) al: “In het decreet is duidelijk verankerd dat er geen negatieve effecten mogen zijn op de lokale economie, en dan gaat het zowel om landbouw als industrie.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek