Vlaamse regering keurt parkendecreet goed, Boerenbond blijft bezorgd

De Vlaamse regering heeft het parkendecreet vorige week vrijdag definitief goedgekeurd. In het decreet zijn de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheerstructuur vastgelegd voor de toekomstige Vlaamse parken. Het voorstel zal nu in het Vlaams parlement worden ingediend en behandeld alvorens het decreet definitief wordt. Inmiddels nadert de deadline voor de indieningsdatum voor de masterplannen en operationele plannen. Boerenbond, die bij het ontwerp van het decreet kritische bedenkingen had, blijft bezorgd en dringt aan op een verplaatsing van de indieningsdatum.

3 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2023 11:42
Lees meer over:
kaart nationale parken landschapsparken

Momenteel zijn de zeven kandidaat-Landschapsparken en zes kandidaat-Nationale Parken in begeleiding voor de opmaak van een masterplan, dat voor de zomer moet leiden tot een finale keuze door de Vlaamse regering van de definitieve bijkomende parken. Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet weten dat ze de voorstellen van de onafhankelijke jury zal volgen bij haar voorstel aan de ministerraad. Tegen 31 mei dienen de gebiedscoalities de masterplannen en operationele plannen in te dienen.

Belangenorganisaties, zoals Boerenbond, manen de regering al langer tot spoed om tot een parkendecreet te komen, dat de spelregels omtrent de parken duidelijk zal maken. Het ontwerp van decreet zoals nu goedgekeurd door de Vlaamse regering zal nu in het Vlaams parlement worden ingediend en het parlementaire traject zal worden opgestart.

Het kabinet van Demir stelt dat de regering met het decreet “de lat hoog legt". De oppervlakte van de natuurkernen moet op het moment van de erkenning minimaal 5.000 hectare zijn, maar moet op termijn doorgroeien naar minimaal 10.000 hectare. “De vele natuurliefhebbers, landbouwers, vrijwilligers en de lokale besturen op het terrein mogen dit als duwtje in de rug zien. Zij werken nu de masterplannen af voor een onafhankelijke jury zodat de regering voor de zomer kan kiezen welke Vlaamse parken erbij komen”, stelt Demir.

Bezorgdheden blijven

In een eerste reactie op het decreet blijft Boerenbond zijn bezorgdheden houden. De landbouworganisatie wijst erop dat zowel de Vlaamse adviesraden (Mina-raad, SARO, SALV) als de Raad van State heel wat bedenkingen hebben geformuleerd. “Heel wat van deze bedenkingen vonden volgens de belangenorganisatie geen gehoor bij de Vlaamse regering. Zo zijn er geen mogelijkheden van inspraak en participatie voor de lokale bevolking en voor diegenen (eigenaars, gebruikers, …) die een impact kunnen ondervinden naar aanleiding van de erkenning van een gebied als park of de goedkeuring van de plannen. Bovendien biedt het Vlaams Parkendecreet een beperkt inhoudelijk kader en dienen een aantal elementen in uitvoeringsbesluiten verder uitgewerkt te worden.”

Bij het kabinet van Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) is te horen dat de mogelijkheden rond inspraak en participatie zijn opgenomen in een afsprakennota die bij het decreet hoort. Daarin staat dat de deelnemende lokale besturen een vorm van inspraak moeten organiseren, iets wat later zal worden opgenomen in de uitvoeringsbesluiten.

Demir benadrukt dat de erkenning als park op het terrein geen rechtsgevolgen heeft. “Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet.” Het kaderdecreet regelt de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheerstructuur van de toekomstige Vlaamse parken. Een Landschapspark is een geografisch afgebakend gebied dat een grote ruimtelijke samenhang vertoont en heeft een minimale oppervlakte van 10.000 hectare. Voor de Nationale Parken moet de oppervlakte van de natuurkernen op het moment van de erkenning minimaal 5.000 hectare zijn en 24 jaar na erkenning moet de natuurkern uitgebreid tot minimaal 10.000 hectare.

Boerenbond en ook andere belangenorganisaties zijn vooral ook bezorgd om de impact van Nationale Parken op de landbouw. Landelijke Toekomst, een vereniging van boeren en boerinnen in de Noorderkempen die ijvert tegen de komst van een Nationaal Park rond Kalmthoutse Heide, vreest dat de overheid op termijn landbouwgebieden nabij Nationale Parken zal viseren voor bijkomend natuurherstel. In de brief aan het Departement Omgeving en VLM eist Boerenbond dat het wettelijk kader “de nodige garanties biedt aan land- en tuinbouwers over de gevolgen van de erkenning van een gebied als park, ook op lange termijn.”

"Eerst decreet daarna procedure"

De overige verzoeken hebben vooral ook betrekking op de timing van de procedure die zeker verlengd zou moeten worden. Zo wil de belangenorganisatie “eerst volledige duidelijkheid over het volledige en finale regelgevend kader (decreet en uitvoeringsbesluiten) alvorens de masterplannen en operationele plannen moeten worden ingediend. Vervolgens moeten ook de gebiedscoalities de kans en de vereiste tijd krijgen om de lopende kandidaturen af te stemmen met dit kader en om hierover terug te koppelen met de lokale actoren.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek