Informatieavond over Nationaal Park trekt 350 bezorgde boeren

Zo'n 350 bezorgde boeren zakten vorige donderdag af naar Wuustwezel voor een informatieavond over onder andere het Nationaal Park in de Noorderkempen. Ze zijn onzeker over hun toekomst en hekelen het gebrek aan rechtszekerheid en inspraak. De avond werd georganiseerd door de lokale boerenorganisatie Landelijke Toekomst die vreest dat de toekomst voor de landbouw in de regio in het gedrang komt door de verschillende overheidsplannen. Sprekers van dienst waren onder meer Boerenbond, ABS en cd&v-parlementslid Tinne Rombouts.

27 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 27 november 2022 18:08
Lees meer over:
S-DSC02530-Wuustwezel

“Ze kleuren de kaart maar in. Alles wordt boven onze hoofd beslist en wij hebben geen enkele rechtszekerheid.” Aan het woord is een wanhopige boer uit Wuustwezel die eind vorige week de informatieavond Is er nog een toekomst voor land- en tuinbouw in onze regio? bijwoonde in Wuustwezel. Organisator van de infosessie was de vrijwilligersorganisatie Landelijke Toekomst.

Landelijke Toekomst is een vereniging van boeren en boerinnen uit Wuustwezel, Brecht, Kalmthout, Essen, Stabroek en Kapellen die in het leven geroepen werd na de ongerustheid die ontstond over de mogelijke komst van een Nationaal Park. Landelijke Toekomst verdiept zich inmiddels ook in andere infrastructurele dossiers die de toekomst van de boeren naar eigen zeggen onzeker maakt. Eerder hielden zij bijvoorbeeld sensibiliseringsacties in de regio waarbij appels en flyers werden uitgereikt aan voorbijgangers.

S-DSC02539-Wuustwezel
Informatieavond Wuustwezel-Rombouts

Landbouwgrond bedreigd?

Grenspark Kalmthoutse Heide is één van de zes geselecteerde kandidaten die kans maakt op een erkenning ‘Vlaams Nationaal Park’. In het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 staat de ambitie om de oprichting van enkele Landschapsparken en Nationale Parken te realiseren, beide vallen onder de koepelnaam ‘Vlaamse Parken’.  Een Nationaal Park begint bij 5.000 hectare en bestaat uit een aantal natuurkernen die volgens de aanvankelijke plannen op termijn aan elkaar verbonden zouden moeten worden. Uiteindelijk zou zo’n park moeten uitgroeien tot een gebied van 10.000 hectare.

Bij de boeren heerst grote bezorgdheid dat zij landbouwgrond in de buurt van het beoogde park kunnen verliezen. Mogelijk in het gebied of zelfs aan de rand waar volgens de betrokkenen wel eens strengere stikstofnormen kunnen gaan gelden. Lokale boeren vrezen in de situatie te komen van hun collega's in het Turnhoutse Vennengebied waar strengere stikstofnormen gaan gelden om de kwetsbare natuur te ontzien. “Niets is beslist en zeker”, stelt Sabine Vandeweyer van Landelijke Toekomst en landbouwster uit Wuustwezel. “Maar alleen al het feit dat wij nergens gehoord worden, frustreert enorm. We weten niet waar we aan toe zijn. Deze zorgen komen boven op de zorgen van het PAS en MAP7 die ook sterk leven onder de boeren.”

Informatieavond Wuustwezel
S-DSC02554

Maar het Nationaal Park is niet de enige zorgenbron van de boeren in de Noorderkempen. Zo zijn er de natuurgebieden Marum en Maatjes waarbij er plannen zouden zijn om te vernatten om zo bepaalde vogelsoorten aan te trekken. Landbouwers vrezen dat hierbij kostbare landbouwgronden verloren gaan. Andere infrastructurele plannen in de regio zijn de Nieuwe Rand in het oosten van Antwerpen en de Leidingstraat, een netwerk van leidingen die de haven van Antwerpen met het Roergebied zou moeten verbinden.

Parkendecreet: boeren gehoord bij planvorming

Dat al deze dossiers de boeren zorgen baren, bleek uit de opkomst in theaterzaal Kadans in Wuustwezel. De afgehuurde zaal was uiteindelijk te klein voor de 350 boeren, die kwamen luisteren, waardoor in allerijl een bijzaal geprepareerd moest worden met een scherm en geluidsbox. Daar hoorden de aanwezigen enigszins geruststellende woorden van Koen Lommelen, provinciaal secretaris voor Antwerpen bij Boerenbond. Op basis van het parkendecreet, dat recent gepresenteerd werd en een wettelijk kader moet bieden voor een Nationaal Park, stelt hij dat landbouworganisaties ook een stem krijgen in de planvorming, iets wat aanvankelijk niet het geval leek. Ook de strenge eis dat een Nationaal Park moet uitbreiden tot 10.000 hectare lijkt zo hard niet meer, aldus Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor cd&v, die ook tot de spreker behoorde.

Vrijwilligersorganisatie Landelijke Toekomst, organisator van de informatieavond, spreekt van een succesvol evenement dat voor herhaling vatbaar is. “We willen de komende tijd meer van zulke avonden houden om boeren te informeren over de plannen van de overheid en mogelijke impact hiervan op de landbouw”, besluit Sabine Vandeweyer.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek