header.home link

Minstens tien jaar tijd nodig om natuur te herstellen na brand in Brecht

1 juni 2021

Het zal minstens tien jaar en vijf miljoen euro vergen om de zwaar beschadigde natuur op en rond het militaire domein van Brecht te herstellen. Dat maakte Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bekend na de eerste analyses van INBO en ANB.

Lees meer over:
schaap-lam-weide-hei-1280

Met de 570 hectare grote natuurband in Brecht werd vooral de heide in het militair domein vernietigd. Beboste zones, venige gedeelten en oppervlakkig verbrande slenken lijken in eerste instantie minder zwaar aangetast. Het gaat naar schatting om de vernietiging van meer dan 50 procent van totale heidezone en maar liefst 15 procent van alle droge heide in Vlaanderen.

Om de droge heide te herstellen, is ten eerste grootschalige stootbegrazing nodig. Er is al gestart met een kudde van 300 schapen, en dat moet doorgroeien naar minstens 1.000. Dit zal nodig zijn gedurende een periode van wellicht 10 jaar.

Maar begrazing zal niet volstaan, aldus minister Demir. Dit najaar moet gestart worden met arbeidsintensievere maatregelen, zoals het maaien van grassen, het verwijderen van de vegetatie en van een deel van de bovenste grondlaag (chopperen) en plaggen, waarbij de bodem volledig afgeschraapt wordt en al de vegetatie en bodem tot 10 centimeter diep wordt verwijderd. Deze zullen in het najaar opgestart moeten worden.

Het feit dat het om een actief militair oefenterrein gaat, zorgt ervoor dat wegens onder andere niet- ontplofte munitie niet alle gebruikelijke beheer- of herstelmaatregelen mogelijk zijn. Daarom zullen ook de nodige middelen uitgetrokken worden om aanwezige munitie te detecteren en te ontmantelen waar nodig.

Impact op natuur in kaart

Zonder deze maatregelen dreigt door de hoge stikstofneerslag in Antwerpen minderwaardig grasland te ontstaan. "Natura 2000- gebied Schietvelden is op Europese schaal essentieel voor een brede waaier aan bijzondere plant- en diersoorten. Het spreekt voor zich dat we al het mogelijke moeten doen om de natuur in dit gebied te herstellen. Dat zal tijd, geld en mankracht vergen", stelt Demir.

Intussen proberen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) nog steeds precies in kaart te brengen wat de impact van de brand was op specifieke soorten vogels, reptielen, amfibieën, dagvlinders, libellen,... Die informatie is nodig om het natuurbeheerplan voor de komende jaren nog bij te sturen.

Demir had vorige week al aangekondigd dat ze Defensie formeel in gebreke stelt voor de natuurbrand op het militaire domein.

Uitgelicht
Om de biodiversiteit na de zware natuurbrand in Brecht te herstellen, worden schapen ingezet. Die moeten voorkomen dat de heide overwoekerd geraakt door minder waardevolle veg...
21 mei 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek