Schapenbegrazing cruciaal voor herstel heidegebieden na brand in Brecht

Om de biodiversiteit na de zware natuurbrand in Brecht te herstellen, worden schapen ingezet. Die moeten voorkomen dat de heide overwoekerd geraakt door minder waardevolle vegetatie.

21 mei 2021
Lees meer over:
schapen-schaap-begrazing-heide-Ecopedia van de Vlaamse overheid-1250

De brand van vorige maand op het militair domein van Brecht in de provincie Antwerpen is zonder meer een drama voor de natuur. In één klap werd meer dan 570 hectare natuur vernietigd, waaronder 15 procent van de droge heide in Vlaanderen.

Een maand na de brand is de situatie op het terrein nog niet zo sterk veranderd. Er is een duidelijke aanwezigheid van roofvogels, vooral aaseters, en reigers. Deze dieren kunnen hun prooien vermoedelijk gemakkelijker vinden in het door de brand open gemaakte terrein met veel minder beschutting. Wat betreft flora merken de mensen op het terrein vooral dat het pijpenstrootje vlot begint te groeien. Deze grassoort zal naar verwachting snel groeien, domineren en kan voor brandgevaar zorgen.

Zonder actief herstelbeheer zal de heide plaats maken voor eenvoudige, minder waardevolle graslanden, wat niet de bedoeling is

Zuhal Demir - Vlaams minister van Natuur

“Heidevegetatie heeft een groot herstelvermogen, maar in gebieden die kampen met een teveel aan stikstofneerslag, daalt dat herstellend vermogen enorm. Dat is zeker in Brecht het geval”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). “Zonder actief herstelbeheer zal de heide plaats maken voor eenvoudige, minder waardevolle graslanden, wat niet de bedoeling is. De eerste prioriteit is daarom het opstarten van schapenbegrazing, vooral om de groei van het pijpenstrootje in te dijken en de oorspronkelijke heidevegetatie te herstellen. Dit gebeurt bij voorkeur via kuddes binnen relatief kleine rasters die steeds opschuiven. Op die manier is de begrazingsdruk lokaal relatief hoog is.”

Momenteel start een kudde van ongeveer 300 dieren met begrazen. Dat aantal wordt in de loop van dit seizoen opgetrokken tot zo’n 1.000 schapen. De organisatie hiervan is onder meer wegens het sterk geaccidenteerd terrein en de militaire werkzaamheden niet eenvoudig, maar van cruciaal belang.   

Tegelijk worden diverse moeilijk toegankelijke zones in het terrein op dit moment beter ontsloten. Dit met het oog op eventuele toekomstige ongelukken. Het is bovendien noodzakelijk om de nodige nazorg te kunnen uitvoeren. Overige maatregelen zijn nog onderwerp van overleg tussen alle betrokkenen en worden pas duidelijk de komende maanden.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Ecopedia van de Vlaamse overheid (Themabeeld)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek