header.home link

Later maaien of oogsten redt (vogel)levens

5 mei 2021

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil de nesten en jongen van een aantal broedvogelsoorten op landbouwpercelen beter beschermen. Landbouwers die bereid zijn om extra inspanningen te leveren door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, kunnen een compensatie nestbescherming krijgen voor de gemiste inkomsten.

Lees meer over:
wulp-akkervogel-broedvogel-1250

Naast bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors, gaat het vanaf dit jaar ook over blauwe kiekendief, steppekiekendief, grutto en wulp. Allemaal bedreigde, zeldzame vogelsoorten die kunnen broeden op landbouwgronden die niet in natuurbeheer zijn.

“Een aantal vogelsoorten die op landbouwgronden broeden, hebben het moeilijk”, stelt minister Demir. “Als we hun nesten of pas uitgebroede jongen niet beschermen, dan lopen ze een groot risico om weggemaaid te worden tijdens maai- of oogstwerkzaamheden.”

Deze vogelsoorten vervullen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht in het buitengebied. “En dat is uiteindelijk ook belangrijk voor onze landbouwsector en de landbouwers zelf. Daarom doe ik aan alle landbouwers een warme oproep om de handen in elkaar te slaan. Als ze zo’n broedgeval op hun percelen waarnemen en het maaien even uit te stellen, helpen ze onze natuur en biodiversiteit enorm vooruit”, aldus Demir.

Vaak houden vrijwilligers van natuurverenigingen deze broedgevallen in het oog en contacteren ze de landbouwers. Zelf een broedgeval op een landbouwperceel gespot? Dan kan je altijd naar de landbouwer stappen en hem helpen overtuigen om deze zeldzame vogelsoort via deze compensatiesteun te beschermen.

Alle info over de voorwaarden en het aanvragen van de compensatiesteun vind je op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek