Oost-Vlaanderen beloont boeren die bietenresten aan vogels laten

Hoewel men altijd geleerd heeft het bord leeg te eten, mogen Oost-Vlaamse landbouwers toch hun resten op het veld laten liggen. De provincie looft namelijk beloningen uit aan landbouwers die hun oogstresten van suikerbiet beschikbaar stellen aan kleine zwanen en andere wintergasten.

20 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2023 21:25
kleine+zwanen_Walter+Hamelinck+2

De provincie lanceert een prijsvraag naar Oost-Vlaamse landbouwers die een bescheiden perceel als foerageerveld ter beschikking willen stellen. Volgens gedeputeerde Leentje Grillaert (cd&v), bevoegd voor Landbouw en Platteland, wint de boer twee keer bij dit project. "Deze actie biedt enerzijds een meerwaarde voor landbouwers dankzij het extra inkomen voor de oogstresten van de suikerbietenteelt. En anderzijds houdt het wintergasten weg van andere velden die met wintergranen ingezaaid in De Polders", aldus Grillaert.

Bietenloof en -resten worden normaal ondergewerkt om daarna meestal wintergranen in te zaaien. De provincie vraagt nu aan de landbouwers om deze werkzaamheden een paar weken uit te stellen. Boeren die deelnemen krijgen hierdoor geen uitstel voor de inzaai van hun vanggewassen. "Dit is ook niet nodig", zegt omgevingsdeskundige van de provincie Luc van de Ryse. “In principe is het zo dat er bij de late oogst geen vanggewas moet ingezaaid worden als de oogstresten op het veld blijven. Ik denk dat landbouwers in De Polders sowieso aan de noodzakelijke bedekkingsgraad komen van 80 procent. Deze paar percelen met suikerbietenresten spelen niet zo."

Voorwaarden

Wie wil deelnemen moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten percelen gelegen zijn in Oost-Vlaanderen en bij voorkeur moeten er in de omgeving al kleine zwanen opgemerkt zijn. Elk perceel moet minimum één hectare groot zijn, met een maximum van acht hectare. De suikerbietenloof en -resten moeten afkomstig zijn van een oogst na 1 november 2023 en moetenzonder kerende grondbewerking op de akker blijven liggen tot minimaal 31 december 2023 of tot 31 januari 2024. Het perceel dient ook voor minstens 50 procent van de oppervlakte gelegen te zijn op meer dan 50 meter van de openbare weg.

Geïnteresseerde landbouwers kunnen voor vrijdag 20 oktober 2023 hun deelname indienen via email of per post.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Walter Hamelinck

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek