Natuurbeschermers en landbouwers samen op pad in Assebroekse Meersen  

Een groep van 15 natuurbeschermers en landbouwers trok afgelopen weekend samen op pad door de Assebroekse Meersen, een natuurgebied nabij Brugge. Het initiatief kadert in het project “Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer”, een samenwerking tussen ABS en Natuurpunt die in september 2021 van start ging en als doel heeft de kloof tussen landbouwers en natuurbeschermers te verkleinen. “Als het gesprek op gang komt, zien ze plotseling de gemeenschappelijke belangen en strijdpunten, zoals het gevecht tegen de droogte”, klinkt het.

21 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 mei 2023 15:34
Lees meer over:
boer zoekt natuur en natuur zoekt boer

"Op dit moment is het spanningsveld tussen natuurbeheerder en landbouwers zo groot dat er sprake is van een stellingenoorlog en geen opbouwende dialoog mogelijk is”, vertelt Matthias D’haese projectcoördinator ABS. Om dit spanningsveld te verkleinen, startte landbouworganisatie ABS in september 2021 samen met Natuurpunt het project 'Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer'. “Binnen dat project proberen we natuurbeschermers en landbouwers samen te brengen en te kijken naar de zaken die hen verbindt”, vervolgt de ABS'er.

D’haese was zaterdag één van de deelnemers aan een excursie in de Assebroekse Meersen, een natuurgebied in Brugge. Vroeger was de Assebroekse Meersen een veengebied, wat doorheen de tijd evolueerde naar een cultuurlandschap. In de 19e-20ste eeuw werden ondiepe greppeltjes, zogenaamde laantjes, gegraven om het gebied als hooiland te gebruiken. Die zorgden voor een goede ontwatering van het grasland na neerslag. 

Economische rijkdom

Door de aanleg van de hooilanden kon het vee doorheen de winter gevoed worden. Dit bracht een circulair landbouwmodel voort, aldus de gids van de dag, Wim Slabbaert van Agentschap voor Natuur en Bos. “Het belangrijkste product van vee was toen niet vlees of melk, maar mest. Dus door op een ingenieuze manier om te gaan met water en de aanleg van greppels, kon er hooi en mest gegarandeerd worden. Deze innovatie legde volgens hem ook de basis voor het economische succes van steden als Brugge."

Er wordt volgens D’haese te weinig aandacht besteed aan de landbouwgeschiedenis in Vlaanderen, alhoewel deze dus wel degelijk belangrijk is. “Waar we in Vlaanderen terecht trots zijn op onze belforten, Vlaamse wandtapijten en Vlaamse primitieven, mogen we ook terecht trots zijn op onze oude hooilanden.”

Link geschiedenis, landbouw en natuur

De aanwezigen reageerden enthousiast over de excursie en het historische verhaal achter de natuur. "Ik vond het interessant en ben blij dat ik gekomen ben. We hebben veel van elkaar geleerd”, vertelt Lilianne Noppe, gepensioneerd melkveehoudster. “Het is één van de weinige keren dat ik iemand hoor die het systeem van het landschap kan uitleggen, met de link naar geschiedenis en de processen die linken naar natuur- en landbouwwaardes”, vertelt een andere deelnemer.

Volgens D’haese komt bij soortgelijke, ontspannen ontmoetingen tussen landbouwers en natuurbeschermers een goede dialoog tot stand waarbij beide partijen inzien dat er tal van gemeenschappelijk uitdadingen zijn, zoals de strijd tegen klimaatopwarming, droogte en waterbeheer. In mei organiseert “Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer” een volgend evenement en vinden er acht theatervoorstellingen plaats over Vlaanderen waarbij de verwevenheden en gemeenschappelijk uitdagingen van natuur en landbouw aan bod komen. De theatervoorstellingen vinden plaats op landbouwbedrijven en zullen gebracht worden door acteur Bruno Vanden Broecke.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Sanne Govaert

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek