header.home link

Ook Wallonië trekt de kaart van nationale parken

5 augustus 2021

Na de Vlaamse, start ook de Waalse regering een zoektocht naar gebieden die geschikt zijn om twee nationale parken aan te leggen. Het plan kadert in het relanceproject Get Up Wallonia. Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) kwam hiervoor een kijkje nemen in Limburg.

Lees meer over:

Momenteel telt ons land één nationaal park, dat van de Hoge Kempen in Limburg. “Het is met meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar een aantrekkingspool voor zij die op zoek zijn naar een authentieke natuurbeleving. In de toekomst willen we met het ‘merk’ Nationaal Park nog meer doen”, vertelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Daarom heeft de Vlaamse regering plannen om het aantal parken uit te breiden. In april startte een zoektocht naar mogelijke gebieden die in aanmerking komen voor één van de drie extra nationale parken. Ondertussen stelden verschillende gebieden zich al kandidaat voor de titel ‘Nationaal Park’, onder wie Bosland Limburg, Rivierpark Scheldevallei, Grenspark Kalmthoutse Heide en Rivierenland Mechelen. Gebiedscoalities hebben nog tot half september de tijd om hun kandidatuur in te dienen.

De lat om een erkenning als nationaal park binnen te rijven, ligt wel hoog. Zo moet het park voldoen aan zowel eigen als internationale kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Een jury neemt die beoordeling op zich. Verder moet er ook een natuurkern zijn van minimaal 5.000 hectare bij aanvang, met een doorgroeipotentieel naar 10.000 hectare binnen 20 jaar. Tot slot moet het park “een onderscheidende en unieke natuurwaarde en natuurkwaliteit” hebben en kansen bieden om toeristisch ontsloten te worden met respect voor de draagkracht van de natuurwaarden.

Waalse plannen

Ook aan de andere kant van de taalgrens hebben ze het plan opgevat om werk te maken van twee nationale parken. Demir gaf vorig jaar al een rondleiding aan haar Waalse collega’s Céline Tellier (Ecolo - Natuur) en Valérie De Bue (MR - Toerisme) in de Hoge Kempen. Deze week bracht ook Begrotingsminister Jean-Luc Crucke een bezoek.

“Ik ben zeer blij dat Wallonië hier inspiratie kan vinden om de prachtige Waalse natuur niet alleen uit te breiden en te beschermen, maar ook in de markt te zetten als troef voor de volledige gemeenschap”, klinkt het bij Demir.   

waalsedelegatie-bezoek-demir-nationaalpark-547

Bron: Eigen veslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek