Gemiddeld drie vogels minder per tuin dan twee jaar geleden
nieuwsAfgelopen weekend vond de 22e editie van het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt plaats in Vlaanderen en Brussel. De opvallendste bevinding is dat het aantal vogels per tuin opnieuw daalt. Zo werden er dit jaar gemiddeld 21 vogels van zeven verschillende soorten geteld. In 2023 waren dat er gemiddeld nog 24. De meest gespotte vogels dit jaar zijn de huismus, koolmees en vink.
Meer dan 53.500 Vlaamse deelnemers telden afgelopen weekend in hun tuin gemiddeld 21 vogels. Dit is één vogel minder dan vorig jaar en drie minder in vergelijking met twee jaar geleden. Het aantal soorten vogels dat in onze tuinen vertoeft, blijft wel stabiel op zeven staan. De koolmees is opnieuw de soort die in het grootste aandeel van tuinen werd opgemerkt (75%).
De huismus blijft daarentegen de koning van onze tuinen, hij werd het meest geteld. “De voorlopige cijfers laten wel een kleine terugval zien in het aantal tuinen waarin de soort verscheen”, aldus Natuurpunt. “Nu was dat in minder dan de helft van de getelde tuinen (46%). Rond de eeuwwisseling bedroeg dat nog meer dan 60 procent.”
In de top drie van meest getelde vogels staat de koolmees voor de zesde keer in de afgelopen tien jaar op de tweede plaats. De vink hervindt tot slot zijn plekje in de top drie en stoot daarmee de kauw naar de vijfde plaats. “De vink is telkens de grote onvoorspelbare: in onze contreien overwinteren altijd redelijke aantallen vinken, maar het is telkens afwachten in welke mate ze naar onze voederplaatsen komen”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.
Opmars getemperd
Soorten zoals de kauw en de houtduif zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen, maar die groei lijkt nu te stoppen. Ze stranden op respectievelijk de vijfde en vierde plaats. “De houtduif was aanwezig in 72 procent van de tuinen. Hiermee lijkt een plafond bereikt te zijn”, aldus Natuurpunt. “Bij de kauw zien we een stabilisatie omdat er minder schoorstenen als nestplaats gebruikt kunnen worden. Ook komen er minder noordelijke kauwen in de winter hierheen.”
Ook andere vogelsoorten hebben het moeilijk. De merel eindigt dit jaar opnieuw op de zevende plaats. Sinds het usutuvirus in de zomer van 2017 opdook, is hij niet hoger geëindigd. Het virus wordt overgedragen via muggen. Het versuft de dieren en ze kunnen er ook aan sterven. Voor die uitbraken stond de merel steevast op de vierde plaats.

Vogel van het Jaar
De ekster, door Vogelbescherming Vlaanderen uitgeroepen tot vogel van het jaar 2025, haalde net als vorig jaar een achtste plaats. “De acht jaren voordien was dat steevast een negende of tiende plaats. Moeilijk te zeggen wat dat verschil maakte, maar het extreem vochtige 2024 en de vele slakken in de tuin, hebben zeker in hun voordeel gespeeld”, duidt Natuurpunt.
Positief nieuws komt er ook van de scholen: de Vogeltelweek voor Scholen kende een recorddeelname. Ruim 5.300 leerlingen uit 227 scholen telden samen meer dan 10.600 vogels, een sterke stijging tegenover de 3.940 leerlingen uit 147 scholen vorig jaar. Op de Vlaamse speelplaatsen voert de zwarte kraai opnieuw de top drie aan, gevolgd door de kauw en houtduif. Het zijn drie soorten die vrij goed tegen de drukte op en rond een speelplaats kunnen.
Afgelopen weekend is er ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk geteld. De voorlopige top drie in Nederland bestaat uit huismus, koolmees en pimpelmees. In Engeland zijn dat huismus, pimpelmees en houtduif.
De definitieve resultaten van het Grote Vogelweekend worden eind februari verwacht in een uitgebreider rapport. Tellers kunnen nog tot vrijdag hun waarnemingen doorgeven via www.vogelweekend.be.

Bron: Eigen berichtgeving