Schotse premier neemt alle twijfel weg over kattenverbod: “We gaan dat niet doen”
nieuwsEr komt geen verbod tegen huiskatten in Schotland. Daar was twijfel over ontstaan nadat de Schotse Dierenwelzijnscommissie had aangegeven dat er in sommige gebieden beperkingen op de bewegingsvrijheid van katten moeten worden overwogen om wilde en bedreigde dierenpopulaties te beschermen. Volgens het onafhankelijk adviesorgaan vormen huiskatten een bedreiging voor de Schotse natuur.
Kattenverbod
De Schotse premier John Swinney heeft zijn bevolking gerustgesteld: katten worden niet verboden in het land. Dierenliefhebbers vreesden voor een ban van hun geliefde huisdier nadat de Schotse Dierenwelzijnscommissie, die ministers adviseert over dierenwelzijn, had opgeroepen om de voor- en nadelen van 'verplichte opsluiting' van katten in bepaalde delen van Schotland nader te onderzoeken. “We hebben absoluut geen enkele intentie om katten te verbieden”, zei de eerste minister nadien in een verklaring. “Er is geen enkele manier waarop dat kan gebeuren. Ik ga daar heel duidelijk over zijn: we gaan dat niet doen.”
In het rapport over ‘verantwoord kattenbezit’ staat dat katten een "aanzienlijke impact op wilde dierenpopulaties" kunnen hebben doordat ze andere dieren prederen, zich voortplanten met wilde katten en concurreren om voedsel en water. Een woordvoerder van de Schotse regering zei dat ze "de aanbevelingen volledig in overweging zouden nemen", maar de eerste minister benadrukt uitdrukkelijk dat er geen ban op katten komt.
Bedreiging wilde dieren
Volgens het dierenwelzijnsrapport worden in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks naar schatting 700 miljoen vogels, zoogdieren en reptielen gedood door huiskatten. De Dierenwelzijnscommissie suggereerde dat het een optie zou kunnen zijn om katten in bepaalde plattelandsgebieden aangelijnd of zelfs helemaal binnenshuis te houden om de wilde dieren te beschermen. Maar het rapport erkent ook dat het voorkomen van vrije toegang tot de buitenlucht een aanzienlijke impact heeft op het welzijn van katten.
Het idee van maatregelen om katten in toom te houden, zou kunnen worden toegepast op nieuwe woonwijken waar wilde dieren, waaronder Schotse wilde katten, een groot risico lopen door de huisdieren. Ook in andere landen en in bepaalde delen van Australië gelden permanente of seizoensgebonden beperkingen op katten. Bewoners zijn verplicht om huiskatten binnen de grenzen van hun perceel te houden. "Bij nieuwe woningbouwprojecten in landelijke gebieden zou een bepaling kunnen worden opgenomen dat katten niet gehouden mogen worden in beschermde gebieden of andere gebieden waar geen sprake is van veel predatie, met name vogels en andere soorten die op de Rode of Oranje Lijst staan”, zo luidt het rapport. Andere mogelijke maatregelen zijn onder meer verplichte microchipping in heel Schotland, meer vaccinaties en het castreren van katten die in kwetsbare gebieden leven.

Bron: Eigen berichtgeving / BBC