Extra lang telweekend bevestigt trend: huismus verlaat de Vlaamse tuin

nieuws

Door het slechte weer duurde het huismustelweekend dit jaar niet twee maar vijf dagen. Dat gaf de huismus meer tijd om uit zijn schuilplaats te komen. Toch werd door een vijfde van de deelnemers geen enkele huismus waargenomen. “Dit bevestigt de dalende trend van de huismuspopulatie die al 20 jaar bezig is”, duidt Vogelbescherming Vlaanderen die in samenwerking met UGent het burgeronderzoek organiseert.

29 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 31 maart 2024 20:41
huismus-vogel-1280

Zoals de naam doet vermoeden duurt het huismussentelweekend normaal gezien een weekend. Maar door het slechte weer werd het weekend met drie dagen verlengd. “Door de wind, regen en zelfs hagel, hielden de huismussen zich vaker schuil”, duidt Sam Liégeois, beleidsmedewerker van Vogelbescherming Vlaanderen. “Daarom hebben we in overleg met de onderzoekster van het project besloten om de huismussen een paar dagen extra te geven om zich te laten zien.”

In het extra lange telweekend noteerden 2.884 mensen een kwartier lang de huismusmannetjes in hun tuinen. Uit een eerste analyse van de cijfers blijkt dat 21 procent van de deelnemers geen pen nodig had om te turven aangezien er geen enkel exemplaar te spotten viel in de tuin. 42 procent turfde één tot vijf mussen en 13 procent noteerde voldoende huismusparen om een ‘normaal grote kolonie’ door te kunnen geven in de databank. Een grote kolonie waarbij meer dan 20 huismussenparen werden geteld, kwam slechts in 2 procent van de tuinen voor.

Trend zet zich door

“Deze resultaten bevestigen de dalende trend die al 20 jaar bezig is”, aldus Vogelbescherming Vlaanderen. “Tussen 2007 en 2018 daalde de Vlaamse huismuspopulatie met 42 procent.” Sinds 2016 valt de huismus ook onder de categorie ‘kwetsbaar’ op de Vlaamse Rode Lijst, een overzicht van diersoorten die verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen. Niet alleen het aantal huismussen is sterk gedaald doorheen de jaren, ook de grootte van de huismussenkolonies vermindert telkens. “Nochtans is die belangrijk voor het voortbestaan van de huismus”, duidt de organisatie.

Een vogeltelweekend is essentieel om de evolutie van koloniegroottes op de voet te volgen. “Hierdoor kunnen we ook gepaste maatregelen nemen", aldus Liégeois. “Dit jaar is de huismus uitgeroepen tot vogel van het jaar. We willen van de gelegenheid gebruik maken om het brede publiek en de lokale besturen nog meer te sensibiliseren om een faunavriendelijke buurt te creëren."

Bekend, maar toch kwetsbaar: huismus verkozen tot Vogel van het Jaar 2024
Uitgelicht
De huismus wint de verkiezing ‘Vogel van het Jaar 2024’, dat laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. De inheemse vogelsoort staat op de Vlaamse Rode Lijst als “kwetsbaar” gecl...
17 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek