Bekend, maar toch kwetsbaar: huismus verkozen tot Vogel van het Jaar 2024

De huismus wint de verkiezing ‘Vogel van het Jaar 2024’, dat laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. De inheemse vogelsoort staat op de Vlaamse Rode Lijst als “kwetsbaar” geclassificeerd maar kan nu een jaar lang rekenen op de aandacht en acties van Vogelbescherming Vlaanderen. 

17 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 november 2023 16:10 Joris Rigo
Lees meer over:

Vogel van het Jaar

De huismus is verkozen tot Vogel van het Jaar 2024, dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen, die sinds 2005 de verkiezing organiseert. Dit jaar vroeg de natuurorganisatie tijdens de verkiezingscampagne aandacht voor “vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van faunavriendelijke gebouwen.” De huismus volgt de putter op, de laureaat van 2023.

De huismus won de verkiezing met 27 procent van de stemmen, voor de spreeuw (22%), de zwarte roodstaart (19%), de huiszwaluw (16%) en de gierzwaluw (15%), en mag nu een jaar lang rekenen op de aandacht en acties van Vogelbescherming Vlaanderen. En dat blijkt nodig want ondanks zijn bekendheid is de kleine inheemse vogelsoort kwetsbaar geworden. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is het aantal huismussen sinds 2007 met meer dan 42 procent afgenomen. Sinds 2016 valt de beschermde soort zelfs onder de categorie “kwetsbaar” op de Vlaamse Rode Lijst.

huismus-vogel-1280

Habitat

Een gezonde kolonie huismussen bestaat uit een 20-tal paartjes. “De huismussenkolonies worden steeds kleiner en dat brengt het voortbestaan van de kolonie in gevaar. Huismussen vinden in de stad en op het platteland bovendien steeds minder eten en minder nest- en schuilplekken”, schrijft de natuurorganisatie.

Mussen vertoeven graag in de buurt van groenblijvende en/of bladhoudende hagen en struiken. Ook maken ze graag hun nesten in oudere gebouwen of boerderijen, in gaten en kieren, onder dakpannen en in mussenlofts. “Wie punten wil scoren bij de huismus, moet zorgen voor voldoende schuil-, nest- en voedselgelegenheid. Met een haag of enkele struiken zorg je alvast voor veiligheid en voedsel. Verder is het toch vooral de som van verschillende elementen waarmee je een huismussenkolonie een plezier doet. Met een geïsoleerde bloemenborder of waterschaal zal het je niet lukken. Combineer deze met nestkasten, een rommelig hoekje en eventueel een kippenren en je maakt meteen al meer kans”, adviseert Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen.

Schermafbeelding 2023-11-17 141329

Huismussentelweekend

Vogelbescherming Vlaanderen zet zich al jaren in voor de kleine zangvogel met sensibiliseringscampagnes en dataverzameling via het Huismussentelweekend. De resultaten van de telling van dit jaar zijn volgens de organisatie “weinig verrassend”. Volgens de natuurorganisatie zijn broedpaartjes van tien of meer nodig om de kolonie in stand te houden. Slechts in één op vijf (21,73%) tellingen kwam zo’n groepje(s) vogels voor. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen betekent dat 80 procent van de huismussenkolonies het moeilijk zal hebben om te overleven. Ongeveer 17 procent van de 2900 deelnemers uit Vlaanderen en Brussel gaf aan helemaal geen huismussen gezien of gehoord te hebben.

Begijn Le Bleu, hoofdredacteur van vogelmagazine Fwiet, is bijzonder trots dat de huismus de verkiezing heeft gewonnen. "De huismus is één van de eerste cultuurvolgers. Vanaf het moment dat de landbouw is ontstaan, is de mus op pad gegaan met de mens. Overal waar er mensen zijn, zijn er mussen en andersom", vertelt Le Bleu in De Morgen. Hij wierp zich tijdens de verkiezing op als ambassadeur van de huismus.

Waar is de huismus?
Uitgelicht
Vogelbescherming Vlaanderen heeft tijdens het jaarlijkse huismussentelweekend geen positieve kentering gezien. De populatie huismussen blijft drastisch afnemen en de grootte v...
14 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Vogelbescherming Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek